vårt bloggår 2014
vårt bloggår 2014

Bloggåret 2014 – handplockade matminnen.

3 januari 2015

 

Som alltid när ett nytt år ligger framför ens fötter kan det vara spännande och utvecklande att minnas och göra några tillbakablickar på året som varit. Plötsligt inser man att det var så mycket mer innehållsrikt än vad det först kändes. Traditionsenligt (som vi även gjorde för 2012 och 2013) väljer vi i vår årskrönika att fokusera på maten vi åt och njöt av. Detta blir samtidigt det 500:de inlägget på bloggen och därmed förhöjs festkänslan ytterligare här hos oss. Bubblet ligger på kylning, ikväll ska här skålas!

vårt bloggår 2014

Rent allmänt vad gäller 2014 blev det året då vi gick in alltmer för att äta vegetariskt. Här vill vi förtydliga att vi inte använt oss av substitut för kött, då kan vi lika gärna äta kött är vår filosofi. Vegetariskt – inte av någon särskild anledning utan för att vi upptäckte att minst två middagar i veckan behövs för att hinna smaka på allt grönt som verkar så gott! Bland de vegetariska rätterna utmärkte sig strozzapreti pastan med pangrattato och vår vegetariska lasagne med fetaost.

strozzapreti pasta vegetarisk

vegetarisk lasagne med fetaost

 

Vi skapade också en middagsdagbok, ”Vad blev det till middag?”, som tar er ocensurerat med bakom kulisserna i vårt kök. Många verkar ju tro att vi matbloggare bara äter ”fin” mat och lyxar till det med 3-rätters titt som tätt. I vår middagsdagbok finns motsatsen bevisad!

Detta år blev det också debut som gästbloggare för oss. Vi och Sara strålade samman och bytte recept på våra respektive bloggar. Mycket trevligt om ni frågar oss och är det fler som känner för att utbyta matiga blogginlägg så hojta till! Vi fick samarbetspartners hos Presentproffsen som lånade ut rekvisita till oss för våra foton. Vi fortsatte även med att skriva matvrår med olika teman (vårfest, soppor och julmat) till den finlandssvenska familjetidningen Kuriren.

Det vi också minns från det gångna året är att vi ofta på helgerna dukade fram lyxiga frukostar i hotellstil och det var här det hemvispade smöret (gjort på crème fraiche) gjorde succé. Vi blev också modigare med att använda och smaksätta maträtter med chili där sötpotatislådan och lergrytevarianten av Texas chili rejält hettade upp våra tallrikar.

batatlåda sötpotatislåda jul vegetariskt

texas chili lergryta fredagsmys

 

 

 

 

 

 

De tre mest lästa recepten publicerade i vårt bloggkök 2014 blev hembakade tortillabröd, pulled beef i lergryta samt lasagne à la Paolo Roberto.

I januari ville vi prova på att smaksätta mat med choklad och då hittade vi ett passande recept och lagade kyckling i choklad- och chilisås. Vår favoritäppelpaj med calvadoskokta äpplen serverades som dessert på självaste nyårsafton och dök äntligen upp här i vårt bloggkök.

kyckling i chokladsås-chili

Äppelpaj-calvados

 

Länge hade vi funderat på det här med Jacket potatoes, det vill säga dubbelbakad potatis. I februari kom de upp på våra tallrikar och kunde serveras som en variant till bakpotatis. Och vi glömmer inte månskensgröten, en efterrätt som gjorde att det kändes som att vi hade mormor på besök vid bordet.

dubbelbakad potatis-jacket potatoes-bacon-västerbottensost

månskensgröt-potatismjöl

 

När tårtingredienser blev till mat, ja så kan vi kalla experimentet i mars som resulterade i en mycket god gryta med mangomarinerad kokoskyckling. Ett annat experiment på temat ”morgon” slutade med att vi åt en Earl Grey pannacotta till frukost. Vi tyckte också vi var fiffiga när vi gjorde små salta stjärnor (inspirerade av finska jultårtor) som aptitretare med västerbottensost toppad med vispad crème fraiche, rödlök och löjrom. Och en enkel bönsoppa gjord med solmogna tomater blev favorit.

 

Den stora lurarmånaden april kom med inspiration från Plura och hans mortadellarullar fyllda med tryffelricotta och till vardags överraskade en pannkaka med tonfisk och potatis.

mortadellacanneloni-tryffel-ricotta

tonfisk-pannkaka-potatis

 

Under tre månader: maj, juni och juli var det helt tyst här på bloggen. Men under denna tid blev vi med husvagn, en Hobby 440 De Luxe, som går under namnet ”Grynet”!

 

I augusti, efter semestern, rivstartade vi med friska och söta tag och frestade med den godaste äppelkakan av dem alla – faringlaserad äppelkaka och en morotskaka som innehöll både fetaost och olivolja.

Faringlaserad äppelkaka

Morotskaka-fetaost-olivolja

 

Höstmånaden september bjöd på många mysiga frukoststunder. Vi ville komplettera frukosten med något nytt, spännande och hälsosamt (mest som bonus!) därav denna chiapudding gjord på kokosmjölk med smak av choklad som blev som en chokladpudding. En riktig höjdare! Till vardags utmärkte sig en krämig falukorv i ugn.

chiapudding kokos choklad mjölkfri frukost

falukorv i ugn västerbottensost grädde

 

Vi hittade en ny påse i affärens mjölhylla – skrädmjöl – och bakade de godaste tekakorna i mannaminne under oktober månad. En annan goding uppkom tack vare den irländska stouten Guinness – en mäktig chokladtårta och vi kunde inte få nog! Vi turades om att smyga till kylskåpet för att ta oss en bit till. Till vardags njöt vi av en egenkomponerad currytorsk som är en stående favorit.

Så kom då den regniga och mörka november och vi försökte pigga upp oss och er med en citrontiramisu. Vi bakade också en underbart god saffranskolapaj. Förskolemat fick även flytta in i vårt kök när vi gjorde en mycket god fiskpudding med anor från Bohuslän. Det var också nu vi skrev om det fiffiga tipset att grädda raggmunkar i våffeljärn.

Under julmånaden december körde vi julkalender här på bloggen. Varje dag serverade vi ett juligt recept med en salig blandning av både sött och salt som kännetecknar oss. Det gjorde också att vi uppnådde nytt besöksrekord – 460 besök på en endaste dag! Som en lottovinst för oss! I julkalendern fanns det några inslag som utmärker sig lite extra för oss: frugan som inte är särskilt förtjust i ansjovis älskar den marinerade julansjovisen. Ett av de godaste julbröden vi ätit är nog vörtbrödet bakat i långpanna. Den godaste senapssåsen till lutfisk delade vi också med oss av. På sötsidan överraskade Ooey Gooey brownies som var en blandning mellan kaka och godis.

 

Så med facit i hand var det en hel del gottigheter som kom till i vårt kök under förra året. Nu vänder vi blad i kalendern och siktar mot ett minst lika smarrigt 2015! Vi hoppas ni hänger med oss på våra kommande matäventyr!

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.