falukorv i ugn västerbottensost grädde
falukorv i ugn västerbottensost grädde

Krämig falukorv i ugn.

Måndag 22 september 2014

 

Med dunder och brak var plötsligt hösten här utan att be om ursäkt. Vad hände är det säkert många som frågar sig. I lördags gick man ännu i t-shirt och korta byxor och frös inte nämnvärt. Nordanvinden var verkligen inte mild idag men solen visade sig fram mot eftermiddagen som utlovat. Men ärligt talat, vi känner att det är helt okej. Det är ändå slutet av september månad, det är nu det ska vara höst.

Något som också är helt okej är att det är måndag igen. Låter kanske som en uttjatad klichè – en ny vecka med nya möjligheter. Men så är det! Hemma hos oss tänker vi mer på detta sätt: en ny vecka med nya maträtter och smakupplevelser!

Och vi börjar redan denna måndag med ett nytt recept med utgångspunkt från en veckotidning (Allers?) men där vi själva gjort om mängd och utförande. En middag som gick i falukorvens tecken. Inte tråkig och torr, utan krämig och smakrik och spännande. Men inte att förglömma, väldigt enkel ändå att tillaga och det gjorde vi i ugnen.

krämig falukorv i ugn västerbottensost

Skivor av falukorv, plommontomat, västerbottensost och lök samsas här i en smakrik sås med lite rök- och vitlökstoner. Ja, ni hör ju själva hur gott det är!

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

500 g falukorv
2 plommontomater
1 stor gul lök
100 g västerbottensost i bit

3 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap

 

Sås:

2 dl grädde
2 msk kalvfond
2 msk chilisås
1/2 krm chipotle chili pepper
1 liten vitlöksklyfta
grovmalen svartpeppar

 

 

Skala och skiva löken. Skölj och skiva tomaterna. Skiva falukorven och osten. Varva allt i en smord ugnsform. Låt skivorna stå på högkant.

Blanda ihop tomatpuré och dijonsenap och klicka emellan skivorna.

Vispa ihop alla ingredienser till såsen, pressa ner vitlöken. Häll såsen över korv-, tomat-, lök- och ostskivorna.

Tillaga i ugnens mitt 30 minuter tills rätten får fin färg. Servera med potatis i valfritt utförande; kokt, pressad eller hemmagjort mos.

 

falukorv i ugn västerbottensost grädde

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. annepauline

    Jag säger också tummen upp för falukorven. Det blev riktigt gott! Tack för det receptet. Själv är jag hemskt dålig på att ”hitta på” recept så det är tur att jag numera har er blogg att anlita.

    Svara

  2. Pingback: Veckomatsedel | Kim Jarestad

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.