saffran jul saffranskolapaj
saffran jul saffranskolapaj

Första advent: Saffranskolapaj.

30 november 2014

 

Idag slår vi upp dörrarna med dunder och brak till vårt Gourmetkök med en doft av jul! Julkalenderjuligt ska det bli här på bloggen. Varje dag fram till dopparedan lovar vi er ett aptitretande recept som ligger helt rätt i tiden. I vanlig ordning kommer det att bli en hejvild blandning av sött och salt.

Okej, själva nedräkningen börjar officiellt först imorgon men idag är det faktiskt första advent. Smaka på de orden, första advent! Barnsligt förtjusta som vi är i julen kan vi inte ignorera julpirret som känns långt ner i magen. Nu är det lagligt rätt att börja julmysa på allvar! Ni hänger väl med på vår julresa?

 

saffranskolapaj jul saffran

Vad är bättre än att njuta av en saffranskolapaj denna sköna adventssöndag? Ni hör ju själva hur gott det låter – saffranskola i en paj. Precis så smakar den. Härligt smörig saffranskola med en mild och fin smak av saffran.

Denna söta paj är mäktig, en liten bit räcker att dämpa den värkande snåltanden som ger sig till känna ibland. Så denna riktigt juliga paj kan skänka njutning åt många. Bäst av allt är att den kan förberedas dagen innan den ska serveras eftersom kolan behöver tid på sig att stelna. Servera gärna med vaniljgrädde, det vill säga vispad grädde smaksatt med vaniljpulver.

Receptet är från gruppen Kakburken på Facebook.

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

Pajdeg:

250 g vetemjöl
125 g florsocker
125 g smält smör
1 ägg

 

 

Saffranskolafyllning:

1 paket (1/2 g) saffran
75 g socker
1 2/3 dl grädde
1 1/2 dl ljus sirap
150 g smör
4 äggulor
2 gelatinblad

 

 

Till servering:

vispad grädde smaksatt med vaniljpulver

 

 

 

Smöra en pajform med löstagbar botten eller vanlig bakform (vi använde en rektangulär form med måtten 32 X 22 cm).

Pajdeg:
Blanda vetemjöl och florsocker och rör ner smöret. Nyp ihop och tillsätt sist ägget, bearbeta tills degen går ihop. Kavla ut degen mellan plastfolie. Dra bort det övre plastfoliet och lägg försiktigt ner pajskalet i formen med plastfolien uppåt. Tryck ner pajskalet ordentligt i botten och upp längs kanterna innan plastfolien tas bort. Skär bort pajdeg som hänger över kanten och nagga botten. Ställ in i frysen i 15 minuter, detta för att förhindra att pajkanterna rasar ner under gräddningen. (Vi lyckades inte riktigt fullt ut.)

Grädda pajskalet i ugnens mitt ca. 15 minuter eller tills det känns genomgräddat men det ska inte ha fått någon färg. Låt kallna helt.

 

Saffranskolafyllning:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Stöt saffran med lite av sockret i en mortel. Smält smöret i en kastrull, blanda i grädde, sirap, socker och saffran samt äggulor. Värm försiktigt under ständig omrörning. Kolasmeten ska tjockna men får absolut inte koka. När första bubblan syns ska kastrullen genast tas bort från värmen.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma saffranskolasmeten. Rör om tills de har löst upp sig och häll sedan saffranssmeten i pajskalet. Ställ kallt så att den stelnar.

Låt saffranskolapajen stå i rumstemperatur ca. 15 minuter innan servering. Servera med vispad (osötad) grädde som smaksatts med vaniljpulver.

 

saffran jul saffranskolapaj

saffranskolapaj saffran jul

första advent bloggjulkalender

 

”När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas
att fira få advent.”

 

 

 

Smarrig fikastund och trevlig första advent!
~Neta & Peppe~

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.