lasagne paolo roberto
lasagne paolo roberto

Lasagne al forno à la Paolo Roberto.

Torsdag 4 september 2014

 

Så här på kvällskvisten efter ett nervpirrande avsnitt av det suveräna bakprogrammet ”Hela Sverige bakar” med temat småkakor (någon fler som följer detta program?) känner vi för att slänga ut ett riktigt matigt recept åt er. Egentligen borde vi redan sova men vi kände för att titta in här en sväng. Kanske blir detta rentav din middag under helgen som snart är här, för så här nära fredag har vi inte varit förr idag!

Lasagne är ingen maträtt man bara slänger ihop så där till vardags men den fungerar finfint att bereda lediga dagar när man kan unna sig att spendera någon extra timme i köket. Ingen middagsgäst som tackar nej till en mustig och smakrik lasagne en lördagskväll med ett eller två glas rött till, gärna italienskt naturligtvis. Och ingen kommer att gå hungrig från bordet heller.

lasagne al forno

Det vi gillade särskilt mycket hos Paolo Robertos lasagne var att köttfärssåsen var gjord på tomatpuré och rödvin vilket gav den en koncentrerad tomatsmak och fyllighet som gav ryggrad åt hela lasagnen. Även bladselleristjälkarna gav en fin och tydlig smak. Muskotnöten i béchamelsåsen bidrog med lite extra krut. Vi hade kanske velat ha den liiiite krämigare så lasagnen blir nog inte sämre av att öka på mängden béchamelsås till nästa gång vi gör den. För en nästa gång blir det absolut!

 

 

6 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

9-12 lasagneplattor, torkade
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1 1/2 dl parmesanost, riven

 

Köttfärssås:

500 g nötfärs
3 bladselleristjälkar
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tub (200 g) tomatpuré
1/2 dl persilja, hackad
2 1/2 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
2 msk olivolja

 

Béchamelsås:

45 g (3 msk) smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk mald muskotnöt

 

Topping:

1 dl parmesanost, riven

 

 

Köttfärssås:
Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka grönsakerna och lök samt vitlök. Smält smör i en stor traktörpanna och häll i olivoljan. Fräs grönsaker och lök försiktigt ca. 5 minuter.

Lägg köttfärs i pannan och smula sönder den med en trägaffel och bryn lätt. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt koka såsen koka 45 minuter.

Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölken under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot och låt såsen småkoka ca. 5 minuter. Rör om emellanåt. Smaka av med ev. mera salt och peppar.

Häll lite köttfärssås och béchamelsås i botten på en smord ugnsform. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesanost. Det blir tre lager med lasagneplattor och avsluta överst med lite béchamelsås och toppa med ytterligare parmesanost.

Grädda lasagnen på nedersta falsen i ugnen 30-40 minuter och tills den fått fin färg på ytan. Låt lasagnen stå en stund och stadga till sig innan servering. Bjud gärna en sallad till.

 

lasagne paolo roberto

Fyllig och smakrik lasagne efter Paolo Robertos recept.

lasagne

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.