pulled beef-lergryta-bbq
pulled beef-lergryta-bbq

Pulled beef i lergryta. Passion för mat. Holy Cow i Göteborg.

Söndag 2 mars 2014

 

Tjena moss alla matdiggare! Här kommer ett recept på riktigt mysig helgmat. Detta var vår fredagsmysmat som även vår kompis Lasse och denna bloggs ”it-ansvarige” fick smaka på. Vi bjuder er alltså ikväll på pulled beef tillagad i lergryta i sällskap av vår egen smarriga och omtalade BBQ-sås. En lyxvariant på vanliga tacos kan man säga att det blev.

En kommentar på vår gamla blogg (som snart kommer att skrotas helt!) har trillat in om denna fenomenala sås och vi kände att vi gärna vill slänga in den här för vi blev så himla glada av den;

”Brukar aldrig kommentera inlägg jag hittar. Men nu kan jag inte hålla tyst. Denna BBQ sås är i särklass den godaste jag smakat hittills och jag har ”ätit runt” en del!

Till alla som vill uppleva en äkta BBQ sås, kör på detta recept och snåla inte med liquid smoke!

Tusen tack för receptet!!!”
/Migge.

Vi säger tusen tack för de fina orden, de värmde våra hjärtan!

Bra planerat är hälften gjort! I onsdags bakade vi egna tortillabröd som vi sedan frös in. Kokade ihop bbq-såsen på torsdagkväll och sen skjuts in med högreven i ugnen innan läggdags. På fredagsmorgonen när den evinnerliga väckarklockan ylade till var det bara att stänga av ugnsvärmen och snabbt röra ihop en vitlöksdressing. Sedan var det bara att göra våra jobbtimmar. Endast att hacka grönsaker och tina upp tortillabröden återstod på att-göra-listan när vi ramlade in här hemma igen trötta och möra efter en hel arbetsvecka. God mat i trevligt sällskap blev en fin början på denna helg. Hoppas ni alla finingar haft en avkopplande helg!

Undrar om inte pulled beef kammade hem något fler poäng av oss än vad pulled pork och pulled chicken gjorde!?!

 

4 portioner.

 

1,1 kg högrev
1 1/2 dl bbq-sås (för recept klicka här)

 

Blötlägg lergrytan helt i kallt vatten i minst 15 minuter.

Lägg ner högrevsbiten i lergrytan och täck med bbq-såsen runt om. Ställ in lergrytan på ugnens nedersta fals och sätt ugnen på 120°C. Låt lergrytan stå i ugn ca. åtta timmar och stäng sedan av värmen. Vi lät den ännu stå kvar i eftervärmen tills ugnen var helt kall.

Bara att ta två gafflar och dra isär köttet som är mörare än mörast. Smaksätt med ytterligare bbq-sås, salt och lite av buljongen från lergrytan.

 

Till servering:

hembakta tortillabröd (klicka här för receptet)
bbq-sås
vitlöksdressing (1 burk crème fraiche, 1 pressad vitlöksklyfta, en nypa salt)
tomat
gurka
gul lök
salladsmix

 

Bara att äta och njuta av allt det goda!

 

pulled beef-lergryta-bbq

Perfekt helgmysmat – pulled beef tillagad i lergryta.

pulled beef i lergryta

pulled beef-lergryta

 

Och njutit av mycket annat gott i helgen har vi minsann gjort. Igår förärade vi matmässan ”Passion för mat” med ett besök från vårt kök. Besöker man den varje år som vi känner man igen mångt och mycket men själva upplevelsen är alltid lika trevlig. En ny glassupplevelse fick vi smaka på, nämligen glass från Hawaii med det söta namnet Bubbies. (Vi ber om ursäkt för de usla mobilbilderna.)

baileys chocolat luxe

bubbies-glass-hawaii

 

 

 

 

 

 

 

 

Matmässan hade en ny avdelning detta år; Aperitif & Avec. Där hittade vi en trevlig bekantskap i flaskan Baileys Chocolat Luxe (nr. 759 på Systembolaget). En tydlig smak av belgisk choklad och således mer balanserad i sötman tyckte vi. Kommer utan tvekan att köpa hem denna som med största säkerhet kommer att hamna i en och annan kaka. Smögen Whisky fastnade herremannen för, en rökig och lokalproducerad whisky men ännu inte ute till försäljning.

Och kvällen avslutade vi på ett finare burgerställe i Göteborg, nämligen ”Holy Cow”. Tredje stället vi testar nu. Vi åt varsin Fat Cow, smakmässigt inget fel men varför hade de inte grovmalen färs? Mycket god bbq-sås och deras crossed potatoes var härligt krispiga. Chokladmilkshaken med jordnötssmör var den godaste vi hittills smakat!

fat cow-holy cow-göteborgchokladmilkshake-jordnötssmör-holy cow-göteborg

 

 

 

 

 

 

 

Tack för maten den var god, mitt i maten satt en ko!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Livsnjutarna

   Ja, lergrytan används ganska ofta hemma hos oss. Vi skulle nog inte klara oss utan den längre.
   Du har så rätt, det är roligt med matmässor. Inspiration och att kanske få en glimt av någon kändis i matvärlden.
   Nya restauranger är spännande och trevliga, men när man blivit så kräsna som vi får de verkligen leverera för att vi ska bli nöjda 😉

   Svara

 1. Sofie Mumsfillibaba

  Hoppade mässan även i år. nästa år ska jag nog ta ledigt på fredagen och gå dit. är så förbaskat mycket folk på helgen!.
  holy cow har jag inte testat men ska jag ha i bakhuvudet nästa gång det ska ut och ätas. Låter trevligt!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Förra året var vi där på fredagen och visst var det lugnare då. Men vi överlevde lördagen i alla fall. 😉
   Vi har även testat Butcher’s Market och Burgersson’s, hittills leder Burgersson’s vad gäller själva burgaren medan Heliga kossans milkshake seglade upp i topp direkt. Återstår att besöka the Barn bara vi får bokat bord, verkar vara väldigt poppis. Ha det fint!

   Svara

 2. Mårtenssons kök

  Nej, den där lergrytan hade vi nog inte heller klarat oss utan alltför länge, den är verkligen flitigt använd och en oerhört bra uppfinning. Vårt nästa projekt att göra i pulled stil är hjort, vildsvin blev ju riktigt bra och vi hoppas att hjortköttet också ska bli så.
  Kul med matmässa, vi brukar besöka den i Malmö och den blir bättre för varje gång.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Pulled hjort lät spännande liksom vildsvin. Får vi ta oss en sväng förbi ert kök när detta står på menyn? 😉
   Matmässa i Malmö, kanske något att spana in om vi känner att vi kan den hos oss alltför bra.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.