dubbelbakad potatis-jacket potatoes-bacon-västerbottensost
dubbelbakad potatis-jacket potatoes-bacon-västerbottensost

Jacket potatoes / dubbelbakad potatis.

Söndag 23 februari 2014

 

Sköna söndag är här och vi måste bara få berätta om vårt tillbehör till torskryggen vi åt igår kväll. Jacket potatoes eller på svenska; dubbelbakad bakpotatis efter eget huvud var en riktig höjdare. Ett finfint alternativ till vanlig (ibland lite tråkig) bakpotatis.

Den färdigbakade potatisens inkråm blandade vi med stekt bacon och västerbottensost och allt lades sedan tillbaka i skalet som fungerade som en liten skål. Bara att gratinera och sedan var det klart. Klockren att äta ihop med torsk.

Vi kan även tänka oss att äta dessa potatisar till vilket kött som helst, grillat som stekt eller varför inte öka mängden bacon och äta som ensamrätt tillsammans med en god sallad.

 

 

2-4 portioner beroende på vad som serverats innan. Igår räckte det gott och väl med varsin potatishalva.

 

Ugnstemperatur: 200°, vid gratinering 225°

 

2 bakpotatisar

50 g bacon, knaperstekt
1/2 dl riven västerbottensost + lite att toppa med
1 msk smör
salt, svartpeppar

 

Picka potatisen och baka i ugn tills den är mjuk, tar ca. en timme.

Halvera potatisarna och gröp ur inkråmet. Lämna ett tunt lager kvar med potatis så minimeras risken att skalet går sönder.

Blanda inkråmet med de övriga ingredienserna och fyll potatisskalen igen. Toppa med lite extra västerbottensost. Höj ugnsvärmen och gratinera i 10-15 minuter tills osten smält och fått fin färg.

 

 Dubbelbakad potatis med bacon och västerbottensost, som tillbehör eller ensamrätt.

 

En liten helgrapport kan väl vara på sin plats. Lugna och sköna dagar har vi haft där en stor del av tiden har ägnats åt att färdigställa ett matreportage som kommer i tryck om en månad. Nu är det inskickat, uppdraget slutfört!

Jomenvisst, vem satt inte bänkade framför Melodifestivalens sista deltävling igår igen??? Skumt när vi egentligen inte är så intresserade. Någon fler som såg det? Vi tycker nog att det var bättre förr med en enda final och vinnaren representerade hemlandet i Eurovision.

Ett antal filmer har vi också hunnit med; ”Känn ingen sorg”, en film om Håkan Hellströms musik. Njaee, ingen höjdare enligt oss men fina vyer från Göteborg. Lördagen kom med filmfrukost och vi såg en riktig matig film; ”Bon Appétit!”, baserad på en sann händelse om den första kvinnliga kocken i Elyséepalatset för presidentens räkning. Den överraskade oss på ett positivt sätt! Och börjar en lördag med film så bör den ju avslutas på samma sätt och där gick vi loss på klassikern ”Mamma Mia”, en film man blir riktigt glad av tack vare ABBA:s medryckande musik.

Trots blåsigt väder sökte vi oss idag mot havet och gick en timmes promenad med havets kluckande ljud i våra öron, som balsam för själen! Så visst har vi börjat landa ordentligt nu med att ha helgerna lediga tillsammans. Mysfrukost i dagarna två med tekannan under en värmehållande tehuva. Yay, som rena lottovinsten!

Så återstår bara att önska er alla finingar en fin, om möjligt underbar, start på den kommande veckan!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.