chiapudding kokos choklad mjölkfri frukost
chiapudding kokos choklad mjölkfri frukost

Chiapudding gjord på kokosmjölk med smak av choklad till frukost.

Söndag 28 september 2014

 

Vi är nu inne i en period där vi vill testa något nytt att komplettera våra lååånga lyxiga helgfrukostar med. Inte nödvändigtvis superhälsosamt utan vi är mest på jakt efter något som låter spännande. Har hört mycket om denna chiapudding på många håll och kanter och oj så den överraskade oss. På ett mycket trevligt sätt så klart!

chiapudding kokosmjölk kakao

Den lämpar sig väl för den som inte kan/vill äta mjölkprodukter i och med att den är gjord på kokosmjölk. Chiafrön som har sitt ursprung i Mexiko, är trots sin ynka storlek sprängfylld med nyttigheter. Ordet ’chia’ betyder styrka. Dessa svarta/bruna/vita frön innehåller stora mängder Omega-3 (åtta gånger mer än lax), fiber (34% vilket är 50% mer än linfrön), protein (21%), A-vitamin, kalcium samt magnesium. (Källa: Fröguiden.se)

När man blandar chiafrön med vätska är det de vattenlösliga fibrerna som bildar ett slags gelé. Kan kännas lite läskigt i denna pudding med det förtar absolut inte smaken. Har man dessutom en sylt där inte bären helt kokat sönder att servera till så tänker man inte på de små geléklumparna. Och när vi nu avslöjade detta är det minst hälften av er som läser detta som aldrig kommer våga att göra denna chiapudding. Har vi rätt, eller?

Till smak och konsistens är detta verkligen som krämig chokladpudding, tydlig och stark chokladsmak till och med. Kokosmjölken finns där i bakgrunden som fyllnad men tar absolut inte över. Hemkokt jordgubbssylt till satt som ett schmäck!

Chiapuddingen är väldigt fyllig och mättande så här valde vi att servera en portion uppdelad i två små skålar och det blev alldeles lagom efter både smörgåsar, nybryggt kaffe/te och kokt ägg. Vi skulle mycket väl kunna tänka oss att servera puddingen även som efterrätt.

Recept och inspiration till smaksättning hittade vi på denna blogg. Och vi kommer absolut att göra den fler gånger! Det fina är att den förbereds snabbt kvällen innan och får stå i kylskåp över natten och får därmed sin puddingkonsistens.

 

 

1 portion/ 2 mindre portioner.

 

 

2 dl ekologisk kokosmjölk
1 msk kakao – siktas ner
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk flytande honung
3 msk chiafrön

 

 

Till servering:

jordgubbssylt

 

 

Vispa ihop alla ingredienser i en skål och ställ i kylskåp över natten under plastfolie.

 

chiapudding choklad kokos

 

Lyxa till helgfrukosten med en snabbgjord chokladpudding gjord med chiafrön och kokosmjölk.

chiapudding choklad frukost mjölkfri

chiapudding kokos choklad mjölkfri frukost

 

 

 

Smarrig frukoststund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.