Faringlaserad äppelkaka
Faringlaserad äppelkaka

Faringlaserad äppelkaka.

Söndag 10 augusti 2014

 

Det känns som att pusselbitarna i vårt liv har hamnat mer på rätt plats nu än vad de varit på länge. Plötsligt känns det roligt att sitta här och skriva igen. Men hur var det nu man gjorde? Vissa funktioner verkar leka kurragömma med oss! Det här känns faktiskt lite pirrigt, kommer någon att läsa detta? Har vi några besökare kvar som troget tittar in här i hopp om ett livstecken från oss? Vi kan inte lova någonting men just nu verkar det finnas lite idéer, inspiration och kraft att ta hand om vårt spartanskt inredda gourmetkök i bloggosfären igen. Vi lever och mår och hoppas ni gör detsamma!

Här kommer ett recept på en enkel äppelkaka som är minst sagt beroendeframkallande. Vad passar väl bättre än det så här när hösten står för dörren och äppeltider vankas. Kakan är otroligt saftig tack vare att man har rivet äpple i smeten. Glasyren med grädde, smör och farinsocker ger denna kaka en ton av kola och gör den till något alldeles extra att duka fram på fikabordet.

 

Äppelkaka faringlasyrEnligt anteckningar på det handskrivna receptet (vars ursprung är okänt) är det nästan fyra och ett halvt år sedan denna kaka bakades för första gången hemma hos oss. Och tänk att den var precis så god ikväll, om inte godare, som vi drömde om att den skulle vara och torde oss komma ihåg att den var.

Så varsågod, börja baka!

 

1 kaka.

Ugnstemperatur: 175°C

 

2-3 syrliga äpplen
2 ägg (rumstempererade)
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

 

Glasyr:

1 dl vispgrädde
50 g smör
1/2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker

 

Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter.

Riv äpplena grovt, mängden ska bli ca. 3 dl.

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör varsamt ner äppelrivet med en slickepott. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äppelsmeten och rör varsamt så att allt blandas. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter. Gör ett stickprov, när stickan är torr är kakan färdiggräddad.

Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull, låt koka ca. 5 minuter eller tills den tjocknar något.

Stick några ganska stora hål i den varma kakan och skeda över den heta glasyren. Låt kakan kallna och glasyren stelna innan den serveras och skärs i bitar.

 

Faringlaserad äppelkakaSaftig och god äppelkaka med faringlasyr som kommer att uppskattas på fikabordet.

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. syster yster

  Jag är här och läser 🙂 Själv har jag också bakat idag..lite ostsemlor, bröd å sen lade jag just in två plåtar i kylen med kalljästa kanelbullar..hoppas de är ätliga ( för vi får gäster imorgon) å Leilas chocolate swirl cheesecake som jag gjorde igår var nästan bättre idag kylskåpskall 😛 Ha en bra vecka, syster yster <3

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Härligt att du är här och håller oss sällskap. Låter som en härlig bakdag och gott lär det bli! Mums! 🙂

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack fina du! Underbart att se att du är kvar i vårt kök och rotar i recepten. 🙂 Kakan är svår att låta bli att äta! 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.