guinness chokladtårta frosting
guinness chokladtårta frosting

Guinness-chokladtårta med frosting.

Söndag 12 oktober 2014

 

Sköna söndag förvandlades till en riktigt smaskig dag i och med denna chokladtårta. Ingen vanlig chokladtårta heller utan en med Guinness i, den mörka irländska ölen ni vet. Den här kakan har länge funnits med på vår ”att baka-lista” och nu blev det äntligen av.

chokladtårta guinness

 

Tårta kan man visst äta av ingen egentlig anledning alls mer än att suget sätter in men nu kunde vi faktiskt fira att vi känt varandra i 17 1/2 år igår! Dessutom sprang vi över med en bit till fina grannen Lena som faktiskt fyller år idag. Hipp hurra för dig även här!

Ursprungsreceptet tackar vi Nigella Lawson för men vi har mixtrat om lite bland ingredienserna som det passade oss bättre och det är det receptet vi kommer att delge er här.

Själva kakan är otroligt saftig (och tung!) och har en fin chokladsmak trots att den innehåller enbart kakaopulver. Den är inte det minsta sötsliskig och smörsmaken kommer fram på ett fint sätt. Tack vare Guinness (vi använde Extra Stout, nr. 1561 på Systembolaget) blir kakan väldigt mustig och fyllig i smaken och får en maltig och nästintill rostad ton. Vi kan absolut tänka oss att använda denna chokladkaka som tårtbotten i andra mer traditionella tårtor framöver.

chokladtårta frosting guinness

 

Detta är en mäktig och maffig kaka som blir fantastiskt god ihop med färskostfrostingen. En av de absolut godaste chokladtårtorna vi har smakat! Och nu går vi minsann och äter en bit till!

 

 

1 kaka.

Ugnstemperatur: 180°C

 

 

2 1/2 dl Guinness (Extra Stout)
250 g osaltat smör
75 g kakao
200 g farinsocker
200 g socker
150 g turkisk yoghurt, naturell
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt
1 krm vaniljpulver
275 g vetemjöl
2 1/2 tsk bikarbonat (i Finland: matsoda)
1 krm salt

 

 

 

 

Smöra en rund kakform med löstagbar botten, ca. 24 cm i diameter. Sätt gärna fast en extra kant av bakplåtspapper för att undvika att kakan höjer sig över formens kanter.

Häll Guinness i en större kastrull och tillsätt smöret i tunnare skivor. Värm upp tills smöret har smält.

Sikta ner kakaon under tiden du vispar med en ballongvisp och tillsätt sedan allt socker.

Vispa ihop yoghurten lätt med ägg och vaniljextrakt och vaniljpulver i en separat skål. Vispa ner i Guinnesblandningen.

Blanda vetemjöl och bikarbonat väl och sikta sedan ner i Guinnessmeten. Häll smeten i kakformen och grädda i nedre delen av ugnen 45 minuter – 1 timme. Grädda inte kakan för länge för då finns risk att den blir torr, gör stickprovet. Precis när stickan blir torr är det dags att ta den ur ugnen. Lossa kakan från formen men låt den sedan kallna helt i formen övertäckt med bakpapper för att kakan ska behålla sin fuktighet. Låt gärna kakan vila över natten, då förvarad i en plastpåse.

 

Frosting:

400 g Philadelphiaost
150 g florsocker
1 1/2 dl vispgrädde (ovispad!)

 

 

Dekoration:

riven mörkchoklad

 

 

Vispa Philadelphiaosten lätt med elvisp tills den är mjuk i konsistensen. Sikta sedan ner florsockret och vispa igen till en glansig smet. Tillsätt den ovispade (!) grädden och vispa tills frostingen har fått en bredbar och fast konsistens.

Skär kakan i två delar och bred på ett lager med frosting på den ena halvan. Lägg på den andra och bred frosting runtom och ovanpå. Här valde vi att spritsa mönster med en stängd stjärntyll. Dekorera med riven mörk choklad.

 

Assietterna på bilderna är ”Sophie Vintage” från danska GreenGate. De och brickorna, den mindre (upp och nedvänd) står tårtan på och den större är rekvisita vi fått låna från Presentproffsen här i Kungälv. En fantastiskt mysig inredningsbutik med lite av varje och med väldigt glad och alltid lika trevlig personal. Vi kan nog kalla dem våra samarbetspartners numera!

guinness extra stout chokladtårta

guinness chokladtårta frosting

guinness chokladtårta

 

Mäktigt gott!!!

chokladtårta guinness frosting

guinness frosting chokladtårta

 

 

Smarrig tårtstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.