mortadellacanneloni-tryffel-ricotta
mortadellacanneloni-tryffel-ricotta

Mortadellarullar fyllda med tryffelricotta.

9 april 2014

 

Lite fredagsmyskänsla i vårt kök tänkte vi förmedla denna onsdag och lillördag. Ett inlägg lite så här på sena kvällskvisten medan vi springer mellan garderoben och resväskan. Japp, här packas det för fullt inför avgång Berlin imorgon förmiddag. Därav att vi har fredagskänslor redan idag! Vi drar iväg för att fira herrn’s födelsedag (11/4, inga jämna år men dock ett år äldre ska han bli!) och samtidigt vår årsdag – 16 år av kärlek. ♥

Det hände sig att vi råkade sitta framför tv:n och fick syn på ”Pluras kök – Sicilien” och därifrån är dessa mumsbitar tagna. För övrigt enda gången vi sett programmet men inget vi så att säga fastnade för.

 

mortadellarullar-tryffelricotta

 

Mortadellarullar med en fyllning av ricotta som smaksatts med tryffelolja, ni hör ju själva hur gott det låter. Speciellt för oss som sitter ner som en väldresserad hund och räcker tass så fort vi hör ordet ’tryffel’. Perfekt som en aptitretare eller förrätt tillsammans med ett glas rött. Mycket mättande om ni är bara två som mumsar i er av dessa. Här var det ett ekologiskt rödvin i glaset; il Conte (nr. 2322 på Systembolaget, finns både hel och halv flaska.) Ett av våra absoluta favoritviner!

För er som nu blir fundersamma över vad mortadella är har vi tagit Wikipedia till hjälp. Läs och lär!

Mortadella di Bologna är en italiensk korv, oftast cirka 8-10 cm i diameter, ibland även tillverkad med rektangulärt tvärsnitt.

Mortadella skall innehålla kalv- och fläskkötttunga samt finskuret späck. Den är kryddad med myrtenlagerblad och salt. Ofta har även någon inlagd grönsak tillsatts, till exempel oliver eller soltorkade tomater. Korven röks först lätt och kokas sedan. Den serveras i tunna skivor, smaken är mild. Användningsområdena är många, som smörgåspålägg, i förrätter (antipasto), eller som fyllning i dubbelvikta schnitzlar.”

 

5 stycken.

 

5 stora, tunna skivor mortadella
250 g (1 burk) ricotta
tryffelolja
salt
svartpeppar

 

Till servering:

ruccola

 

 

Smaksätt först ricottan med tryffelolja efter eget tycke och smak och krydda därefter med salt och nymalen svartpeppar.

Fördela ricottan jämnt på mortadellaskivorna. Vik ihop som små paket och lägg dem med skarven ner på ett fat. Låt dem stå och stadga sig i kylen i ca. 30 minuter. Lägg upp dem på serveringsfat på en bädd av ruccola och ät den gärna till rullarna, de ger en extra smakskjuts med sin kryddighet. Antingen behåller man rullarna hela eller så kan man halvera dem med ett diagonalt snitt.

 

 mortadellacanneloni-tryffel-ricotta

 

 

Smarrig förplägnad!
auf wiedersehen!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Mårtenssons kök

    Så härligt det låter med en resa till Berlin, en stad vi fortfarande inte besökt men som absolut står på vår reselista!
    Pluras kök från Sicilien har vi sett lite av, men blivit besvikna på eftersom det inte alls lever upp till de tidigare säsongerna… Men dessa rullarna låter väldigt goda, precis i vår smak:)

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.