Söndag 4 januari 2015
Nu är det dags att bjuda er på förrätt, nämligen den som serverades på nyårsafton. Det känns alltid festligt och lyxigt när det finns skaldjur med i bilden. Denna fräscha räkcocktail består även av en god vinägrett och toppas med en smakrik och fyllig avokadokräm. Som gjort för en glammig festkväll!
Erika och Marcus som var förrättsansvariga hade förberett själva räk- och grönsaksblandningen i en skål samt vinägrett och avokadokräm i egna burkar. På detta sätt var det enkelt att transportera förrätten hem till oss och snabbt svänga ihop den på plats.
6 portioner.
600 g räkor, med skal (frysta, tinade går bra)
8-10 körsbärstomater
2 salladslökar
ca. 50 g färsk babyspenat
Vinägrett:
2 msk olivolja
1/2 msk äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
salt
svartpeppar
Avokadokräm:
1 – 1 1/2 avokado
1 – 2 msk crème fraiche
1 – 1 1/2 msk färskpressad limejuice
1 tsk färskriven pepparrot
salt
svartpeppar
Garnering:
klyftor av lime
Skala räkorna. Skär tomaterna i klyftor. Strimla salladslöken. Blanda allt i en bunke tillsammans med spenaten.
Avokadokräm:
Dela och kärna ur avokadon. Mixa avokado tillsammans med crème fraiche, limejuice och riven pepparrot till en slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg i en skål och täck väl om du inte ska äta förrätten genast.
Vinägrett:
Blanda alla ingredienser till vinägretten, smaka av med salt och svartpeppar.
Så här långt kan förrätten förberedas.
Före servering:
Blanda räk- och grönsaksblandningen med vinägretten och fördela i fina glas. Toppa med avokadokräm och dekorera med en limeklyfta.
En förrätt som består av fisk eller skaldjur passar ypperligt att servera på en meny där huvudrätten är av det mer köttiga och mättande slaget. Således kommer nyårsaftonens huvudrätt som var av ett vilt slag att serveras er i nästa inlägg här.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
Söta saker
Å, så gott!
Livsnjutarna
Javisst är det, gott och lyxigt samt snabbfixat på en och samma gång! 🙂
sofie mumsfillibaba
Jag gjorde något liknande på nyår. Avocado, mango, gurka i tärningar. Räkor och dressing på limesaft, koriander, chili och citrongräs. Fräscht och gott!
Livsnjutarna
Låter riktigt gott och festligt! 🙂
Mårtenssons kök
Perfekt när man kan förbereda och dessutom skriver ut det i receptet, tummen upp från oss! Låter riktigt gott, en uppdatering av den gamla räkcoctailen absolut:)
Livsnjutarna
Ja, ibland kan det vara trevligt att variera sig även när det gäller gamla goda klassiker. Utan att för den skull sparka ut den gamla.