jul vegetariskt sötpotatislåda batatlåda chili
jul vegetariskt sötpotatislåda batatlåda chili

Lucka 19: Sötpotatislåda med chili och sesamtopping.

19 december 2014

 

lucka 19 blogg julkalenderMed endast fem dagar kvar till dopparedan bjuder vi i dagens lucka på en egenkomponerad vegetarisk rätt till julen.

Vi ville ha ett alternativ till den traditionella kålrots- och morotslådan. Här har vi skapat en annan vegetarisk lådrätt med en chilitwist för julbordet. Man väljer själv hur stark chilismak man vill ha, använder man hela chilin får lådan en bra och tydlig hetta som vi tyckte kändes lagom.

Sötpotatis, eller batat som den också kallas, behöver lite syra och chili för att dess underbart söta smak ska blomma ut ordentligt. Den här lådan är dessutom härligt krämig och mjuk samt mättande. Tänk bara på att använda engångshandskar när ni handskas med chili så ni inte får den på fingrarna och råkar gnugga er i ögonen lite senare.

sötpotatislåda batatlåda jul

Smörklickarna som läggs på innan lådan åker in i ugnen lyfter smaken av sesamfröna och gör hela härligheten helt outstanding! För oss sötpotatisdiggare är denna låda inte någon långvarig gäst i vårt kök innan den är slut. Förresten kan man äta den när helst man känner för, inte bara kring jul. Vi har ätit både hel ugnsstekt fläskfilé och prinskorv till och allt är bara så mumsfilibabba!

 

 

 

 

6-8 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

5 stora (ca. 1,1 kg skalad vikt) sötpotatis/batat
500 g potatis, mjölig sort
vatten + 3 msk grönsaksfond
2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
några droppar citronsaft
1 röd chili, urkärnad och finhackad
50 g rumsvarmt smör

 

 

Till ytan:

1 msk ljusa sesamfrön
smör

 

 

 

Skala och tärna sötpotatis och potatis. Lägg i en kastrull och täck med vatten och tillsätt grönsaksfonden. Låt koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och stampa potatisarna till en slät smet. Rör ner smöret. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Blanda i de övriga ingredienserna.

Fördela sötpotatissmeten i smorda ugnssäkra formar eller folieformar. Strö över sesamfrön och lägg några smörklickar på ytan.

Grädda sötpotatislådan i ugnens mitt ca. 1 timme tills ytan blivit vackert gyllenbrun.

 

batatlåda sötpotatislåda jul vegetariskt

jul vegetariskt sötpotatislåda batatlåda chili

 

 

I Te-adventskalendern: Naturooi. Rooibos från kontrollerade ekologiska odlingar.

 

 

Vilken härlig fredagskänsla som infunnit sig nu. Båda är hemma och det ska bli lite jultapas till middag, favoriter i repris. Det blir glöggmarinerade kycklingvingar, små potatisgratänger med ädelost och baconlindade dadlar. Recepten hittar ni i om ni klickar här. Nästan så vi känner för att skåla i bubbel för nu har frun i huset jullov i nio hela dagar. Hon sitter här alldeles lycksalig och myser och njuter av känslan. Denna termin tog slut till sist och hon överlevde!

I helgen rustar vi för julmatsstök och annat mysigt inför julen. Var rädda om varandra och vi hoppas alla får en mysig helg och att den blir precis som ni vill ha den.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.