tonfisk-pannkaka-potatis
tonfisk-pannkaka-potatis

Efter magsjukehelg kom måndag som blev pannkaka med tonfisk och potatis.

Måndag 7 april 2014

 

Lika bra att börja veckan så där lagom opretentiöst som måndagen är. Den kommer smygande efter den där härliga ledigheten på två dagar som kallas helg och som svischade förbi i ett rasande tempo. Säg vad var det som hände? Vi som skulle storstäda, byta till somrigare gardiner och göra fint inför påsk. Så att vi bara skulle kunna njuta när vi kommer hem från Berlin och påskveckan drar igång. För en gångs skull skulle vi hinna före påsken och inte tvärtom!

Adjö till helgen som  inte alls blev som vi hade tänkt oss. Här kom frugan hem i torsdags med världens frossa from hell. Trodde det vara bara trötthet och att lite vila skulle hjälpa. Hej till dig feber, 39° drog du upp till och sen kom den befruktade m-a-g-s-j-u-k-a-n!!! Kort och intensiv, men likväl lämnade du efter dig ett dygn med konstant magknip. Aptiten passade du också på att sno med dig, din fuling!

Men sjukstugan börjar repa sig, matlusten har infunnit sig men frugan vilar i arbetsdagarna två. I matchen sjukdagar vs. arbetsdagar är ställningen för tillfället 8-4. Håll tummar och tår för oss att vi kan flyga till Berlin på torsdag utan några extra baciller som åker snålskjuts i vår resväska.

Så när allting känns som pannkaka kan man lika gärna äta det till middag också är vår nya (!) filosofi.

 

pannkaka-tonfisk-potatis

 

Det här är ingen vanlig tråkig pannkaka i och för sig. I smak och doft påminner den om pizza tack vare oreganon. Den är väldigt mättande när vi valde att använda ett grövre mjöl. Den rårivna potatisen ger också en känsla av raggmunk. Ytterligare ett sätt att förfina och använda den annars lite tråkiga burktonfisken. Summa summarum är denna pannkaka väldans god och gör en tråkig dag mindre platt.

Receptet har vi hittat i finländska Samarbete Mat februari 2014 men gjort lite små förändringar som passade oss bättre.

 

1 långpanna.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Pannkakssmet:

8 dl mjölk
4 ägg
4 dl mörkt lantbrödsmjöl
1 1/2 msk fiskfond
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt

 

2 fasta potatisar, råa
2 dl riven Västerbottensost
1 burk konserverad tonfisk, i olja
3 msk finhackad gräslök (från frys)

 

Börja med pannkakssmeten och vispa ner mjölet i hälften av mjölken till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resten av mjölken samt äggen. Vispa även ner salt, oregano samt fiskfonden och låt smeten svälla i 30 minuter.

Häll smeten i en smord långpanna. Skala och riv potatisen fint och strö över pannkakan tillsammans med den rivna osten.

Häll av oljan från tonfisken och fördela över pannkakan. Avsluta med att toppa med den finhackade gräslöken. Grädda mitt i ugn ca. 25 minuter eller tills pannkakan stannat och fått fin färg.

Ät gärna pannkakan med en lättare sallad till.

 

pannkaka-potatis-tonfisk

 

En mättande pannkaka med tonfisk och potatis som har pizzatoner.

tonfisk-pannkaka-potatis

Och vi passar på att tipsa er om att imorgon hittar ni här vår allra första gästbloggare någonsin, nämligen Sara. Hon kommer med ett smarrigt recept på en vegetarisk vardagsrätt. Håll utkik!

Är det någon fler därute som känner för att göra ett utbyte av blogginlägg så hör gärna av er till oss, det är bara trevligt att gästblogga!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.