kokos-mango-kyckling-gryta
kokos-mango-kyckling-gryta

Mangomarinerad kokoskyckling.

Onsdag 5 mars 2014

 

Eller när tårtingredienser blev till mat skulle också rubriken kunna lyda. För så är det. I skafferiet hittades en barnmatsburk med mangopuré, en burk krämig och ekologisk kokosmjölk (Kung Markattas innehåller endast kokosnöt och vatten!) och konserverad mango, sånt som blivit över efter tårttillverkning. Då gick det upp ett ljus för frun i huset. Det skulle kunna gå att göra sig av med överskottet i en maträtt ihop med kyckling.

Sagt och gjort. Hon gick loss i köket med öppna sinnen i söndags och släppte loss sin kreativitet. Denna maträtt skapades och blev en fullträff. Herr’n i huset hade absolut inget att klaga på när han fick bänka sig vid middagsbordet efter en jobbdag och fick sätta tänderna i denna 10-poängare.

En kycklinggryta med tydlig smak av mango och kokos, en släng av Karibien. Varken för söt eller för salt, utan allt är i harmoni och balans vad gäller smakerna. Mumsfilibabba säger vi!

Kyckling som fått ligga i marinad smakar så mycket mer när den sedan tillreds. Släng ner kycklingen i marinad direkt efter den sena söndagsfrukosten så går det snabbt att bara steka den när middagstiden närmar sig. Just sayin’!

Uppdatering 21/9 2014:
Det går alldeles utmärkt att använda marinaden och sedan grilla kycklingen. Smakar minst lika bra som att göra den enligt nedanstående recept.

 

4 portioner.

 

700 g kycklingfilé

 

Marinad:

1 liten barnmatsburk (125 g) mangopuré
1 1/2 tsk vit balsamvinäger
1 stor vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm sambal oelek
1 tsk soja
1/2 dl olivolja

1 burk (400 ml) ekologisk kokosmjölk
idealmjöl att reda av med
1 burk (425 g) konserverad mango

 

Till servering:

kokt basmatiris

 

Skär kycklingfiléerna i grova strimlor.

Blanda alla ingredienser till marinaden, pressa i vitlöken. Lägg kycklingstrimlorna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt ligga och marinera i kylskåp minst en timme men gärna längre (vi marinerade kycklingen i fem timmar.) Vänd på påsen någon gång.

Häll kycklingen med marinad i en het traktörpanna och låt kycklingen bli genomstekt och få lite färg runt om. Salta och peppra.

Häll på kokosmjölken och låt koka ihop ca. 10 minuter. Rör ner lite idealmjöl får att få en tjockare sås om så önskas och låt koka ytterligare några minuter.

Tärna den konserverade mangon och lägg ner i kycklingen och låt allt bli genomvarmt. Servera gärna med basmatiris.

 

mango-kokos-kyckling

Mango- och kokoskycklinggryta à la Livsnjutarnas Gourmetkök.

kokos-mango-kyckling-gryta

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.