mangobellini
mangobellini

Mangobellini och snittar med vispad brieost och soltorkade tomater.

Fredag 2 januari 2015

 

Ett nytt år är här med nya möjligheter och nya matupplevelser, ni hänger väl med? Vi önskar att ni alla fick ett gott slut på 2014 och en fin början på detta nya år 2015. Blev det några nyårslöften avlagda? Vi tror vi behöver jobba lite på föregående års löfte så vi fortsätter i samma takt; att ha mer bubbel i glasen! Och då syftar vi inte på kolsyrat vatten!

 

nyårsafton Nyårsaftonen firades på hemmaplan med fina vänner. Det blev många goda skratt, sällskapsspel och lite lagom med starkdricka långt in på småtimmarna. För att inte glömma all den goda maten. Vi har nog inte haft det så lugnt och fridfullt i köket med förberedelserna som denna nyårsafton. Vi hade nämligen fördelat maträtterna mellan alla tre paren som skulle fira ihop.

Erika och Marcus stod för förrätten med tillhörande vin och Jimmy och Louise hade fixat efterrätten. Själva gjorde vi lite aptitretare samt huvudrätten, enklast så när det var här vi skulle fira. På detta sätt minimerades matstressen och alla fick känna sig delaktiga i menyn och det blev även överraskningsmoment för alla. Helt klart en win-win situation! Men vi vill påminna om att ändå ta reda på innan om det finns allergier eller om det är någon som absolut inte äter något visst.

Så nu tänkte vi i några inlägg framöver presentera nyårsmenyn för er och eftersom det är fredag (tack och lov!) passar det riktigt bra med en drink och lite tilltugg.

Vi förknippar alltid nyår med exotiska frukter. Därför tyckte vi att en mangobellini (efter recept av Leila Lindholm) skulle passa bra som välkomstdrink. En god och fruktig drink med tydlig smak av mango där glasen fylls upp med mousserande vin. Känns lyxigt och fräscht passande för en så festlig kväll som nyårsafton är!

Vill man göra denna mangobellini alkoholfri kan man byta ut mousserande vin mot fruktsoda, testpanelen har smakat och godkänt även den chaufförvänliga varianten.

mangobellini

 

6 champagneglas.

 

 

 

100 g tärnad mango (går bra med djupfryst, upptinad)
1/2 dl socker
1 flaska (750 ml) mousserande vin, kylt

 

 

 

Mixa mango och socker med stavmixer till en puré. Fördela mangopurén i sex champagneglas, ca. 1 1/2 msk per glas. Fyll upp med mousserande vin och rör om.

 

nyårsafton dukat bord

 

Till välkomstdrinken serverade vi knäckebrödssnittar (recpet hittade vi här) med vispad brieost och balsamicomarinerade soltorkade tomater. Tomaterna hade nästan kunnat förväxlas med russin efter marineringen. Brieosten fick en mycket mildare smak efter vispningen eftersom alla kanter hade skurits bort före. Så även en som inte är så förtjust i brieost kan tycka att dessa mumsbitar är riktigt goda.

 

 

 

6 portioner.

 

 

 

300 g brieost (vikt med bortskurna kanter)
3 soltorkade tomater (ej i olja eller lag)
1 1/2 msk röd balsamvinäger
gräslök
knäckebröd (vi använde Spelt-Dinkelbröd från Pyramidbageriet)

 

 

 

Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda dem med balsamvinägern. Låt marinera, gärna i flera timmar innan.

Skär bort kanterna på osten och dela den i mindre bitar. Lägg ostbitarna i en matberedare med kniven monterad. Kör på medelhastighet ca. 10 minuter, skrapa ner osten från kanterna emellanåt. Osten ska vara ljus och luftig.

Bryt knäckebrödet i lagom stora mumsbitar och fördela brieosten ovanpå. Lägg sedan på tomatstrimlorna och toppa med klippt gräslök.

 

snittar med vispad brie soltorkade tomater

 

 

I nästa inlägg serveras ni förrätten från nyår. Tills dess vill vi önska er alla en riktigt skön fredagskväll, tjingeling!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. Mårtenssons kök

    Ja, att vi gillar ert nyårslöfte är kanske inte så överraskande:) Bellinin gillar vi den också och oströran låter läcker. Ja, vi gillar hela alltet!
    Önskar er ett gott nytt år,
    kramar

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.