vegetarisk strozzapreti pasta pangrattato
vegetarisk strozzapreti pasta pangrattato

Strozzapreti pasta med pangrattato.

Torsdag 23 oktober 2014

 

Här bjuder vi idag på en alldeles fantastiskt god pastarätt som är värdig att serveras till middag en fredag eller lördag med ett gott rödvin i glaset. Denna Strozzapreti pasta är dessutom vegetarisk.

Ni får vackert höja era röster om ni tycker det går till överdrift med vegetariska recept här i vårt kök nuförtiden. Även om ni inte känner för att protestera (kanske av ren artighet!?) så får ni gärna skriva en rad eller två i kommentarsfältet för vi ser ju att besöken här i vårt virtuella kök har ökat kraftigt den senaste månaden. Tänk om alla ni som tittar in här skulle skriva ett litet ”hej”, förstår ni hur glada vi skulle bli då?

strozzapreti pasta vegetarisk

Men åter till maten. Denna pastarätt har verkligen allt! Vi är helt överens om att detta är hittills den godaste vegetariska pastarätten vi någonsin ätit! Den är krämig samtidigt som pangrattaton, det vill säga stekta brödsmulor av surdegsbröd, blir en läckert krispig kontrast. Smakrik är bara förnamnet med fänkål, blonda russin och ricotta samt parmesanost som är i harmoni med varandra. Ytterst välbalanserat! Inte att förglömma att de blonda russinen var en ytterst trevlig bekantskap, lite sötsyrliga i smaken.

Namnet Strozzapreti har en egen historia har vi fått lära oss nu efter att ha kikat in på Zetas hemsida. Förr då bönderna bjöd in prästerna till familjehögtider såsom dop, bröllop och begravning serverades ofta pastan. Prästerna som hade det ganska fattigt ställt föråt sig så att de ibland kvävdes och därav namnet Strozzapreti som betyder ”präststrypare”.

Förresten, försök säga ”strozzapreti” många gånger snabbt efter varandra, det är minsann inte det lättaste!

Vi önskar att vi kunde säga att vi själva kommit på detta eminenta recept men det får vi helt enkelt tacka ”Lantliv Mat&Vin” (2/2013) för, gott så!

 

 

4-6 portioner.

 

 

250 g strozzapreti pasta
1 fänkål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 dl blonda russin
125 g (1/2 burk) ricotta
2 dl riven parmesanost
salt
nymalen svartpeppar

 

 

Pangrattato:

2 stora skivor torrt surdegsbröd
2/3 dl pinjenötter
2 msk olivolja
1 dl grovt riven parmesanost
3 msk bladpersilja, hackad
1 tsk flingsalt

 

 

Pangrattato:
Skär brödet (som fått stå framme ett par dagar) i småbitar och stek dem gyllene tillsammans med pinjenötterna i oljan. Ta upp och låt svalna lite på en tallrik. Blanda med parmesanost och persilja samt flingsalt.

 

Koka pastan al dente enligt förpackningens anvisningar. Häll av pastan men spar knappt 1 dl av kokvattnet.

Dela fänkålen, skär bort rotstocken och strimla resten. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Hetta upp olivoljan i en stor panna och fräs fänkål och lökhack utan att det tar färg. Häll i tomaterna och russinen och låt puttra i ca. 10 minuter utan lock.

Vänd i ricotta och parmesan. Blanda i pastan och resten av vattnet och smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Håll varmt fram till servering.

 

vegetarisk pasta strozzapreti

 

Pangrattato – stekta tärningar av surdegsbröd – en knaprig kontrast till den krämiga pastan.

pangrattato parmesan surdegsbröd

vegetarisk strozzapreti pasta pangrattato

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Jag är inte helt säker på att jag kommer att göra denna rätt. Jag får liksom ingen känsla för hur det kan smaka?
  Men jag tycker om benämningen ”blonda russin”. Låter inte det mysigt på något sätt? Blonda russin!

  Svara

 2. Mårtenssons kök

  Vi har ju med glädje hittat en sån smarrig god glutenfri pasta så nu äts det pasta på kors och tvärs igen. Men att äta så vi kvävs ska vi passa oss för:)
  Hur som haver så låter det gottigt, helt i vår smak!

  Kramar

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.