tiramisu med citron citrontiramisu
tiramisu med citron citrontiramisu

Citrontiramisu.

Lördag 8 november 2014

 

Lyxiga lördag är här. Den kom med grådaskig hösthimmel och regn. Loppislördag blev det helt oplanerat och det fyndades till exempel nya glöggkoppar och en rejäl glaskanna till julbordets skummande mumma. Alltid bra att ligga steget före!

 

glöggkoppar glendale staffordshire

glaskanna

 

 

 

 

 

Kopparna är engelskt porslin: ”Glendale” från Staffordshire.

 

 

Och mitt i gråa november, som bara är en enda lång transporträcka mot december med jul, glädje och färger, behöver vi något som piggar upp oss. Både till smak och färg. En tiramisu med härlig twist. Här kommer den krämiga citrontiramisun väl till pass. Friskt, fräscht och fantastiskt gott! Man kan mycket väl äta sig fördärvad på denna dessert och det känns helt okej. Allt för att göra novembermörkret lite mer uthärdligt!

citrontiramisu

Receptet är ur ”Mitt kök” (4/2013) och detta är halverat för att passa oss bättre. Vi lät vår tiramisu stå och dra över natten i kylskåpet för att smakerna verkligen skulle få sätta sig. Perfekt med en efterrätt som kan förberedas dagen innan.

 

 

 

4-6 portioner.

 

 

12 savoiardikex
1 1/2 msk citronsaft
1 1/2 msk limoncello

 

 

Mascarponekräm:

1 dl vispgrädde + 1/2 msk socker
2 äggulor
1/3 dl socker
250 g mascarpone

 

 

Citronkräm:

2 små ägg
1 dl socker
1 citron, rivet skal och saften
50 g rumsvarmt smör

 

 

Garnering:

rivet citronskal

 

 

Börja med citronkrämen:
Blanda ägg, socker, skal och saft från citronen i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. (Den får absolut inte koka!) Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt krämen kallna.

Vispa grädden till mascarponekrämen med socker. Den ska vara ganska hård. Vispa äggulor och resten av sockret vitt och krämigt. Tillsätt mascarpone och grädde, lite i taget, och rör om till en fluffig kräm.

Blanda limoncello och pressad citronsaft i en djuptallrik. Doppa 6 savoiardikex snabbt på båda sidor (de ska inte bli genomblöta!) och lägg dem i en form så stor så att botten täcks av dem.

Bred ett lager av citronkrämen över kexen och fortsätt med mascarponekrämen. Doppa de resterande kexen på samma sätt som de innan och lägg dem ovanpå. Bred på det sista av citronkrämen och avsluta med mascarponekrämen.

Låt stå i kylskåp i minst en timme innan servering, men allra helst över natten. Ta ut tiramisun och riv över lite citronskal innan servering.

 

tiramisu med citron citrontiramisu

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe

 

 

 

 

 

 

  1. Livsnjutarna

   Spanade in dina länkar och visst var det riktiga godingar som gömde sig där. Mumsfilibabba!
   En fortsatt fin vecka till dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.