marinerad julansjovis
marinerad julansjovis

Lucka 5: Marinerad julansjovis.

5 december 2014

 

lucka 5 blogg julkalender

Ni har precis öppnat lucka fem i vår matiga julkalender och här döljer sig en lite annorlunda ansjovis. Denna fisk gör sig inte alltid bäst bara i Janssons frestelse eller på en äggamacka. Våga marinera ansjovisen istället! Den fick till och med frun i huset att ta en extra liten filé och det säger en hel del!

Nästan så att ansjovisen dragit ett medelhavstäcke över sig. Här samsas citron, olivolja och tre olika sorters lök i en och samma skål. Lägg på sältan från ansjovisen och det blir farligt beroendeframkallande!

Recept ur Leif Mannerströms ”Julkokbok” med någon liten egen ändring.

 

 

 

200 g lagrad ansjovisfilé från skarpsill

 

Marinad:

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 knippe gräslök
skal från 1 citron
4 msk olivolja
1 1/4 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
några drag på vitpepparkvarnen
salt

 

 

 

Skala och finhacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftan. Finhacka gräslöken. Skär skalen från citronen i tunna strimlor.

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en skål. Vänd ner ansjovisfiléerna och låt stå kallt över natten.

marinerad julansjovis

 

 

 

I Te-adventskalendern: Indiska björnbär. Svart te med jordgubbsblad från kontrollerade ekologiska odlingar samt naturlig arom.

 

Fredagsmys, det är fredag idag! Helgen är här och vad gör vi, jo avfrostar frysen!!! Minusgrader eller inte, ikväll görs det så att frysen är fin när stora julbaket drar igång. Igår gjorde vi pepparkaksdegen så vad som helst kan hända i helgen. Med doft av hembakta julkakor är det lättare att ignorera ljudet av regn som slår mot fönsterrutorna. Vi hade hellre sett att det snöat.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.