Morotskaka-fetaost-olivolja
Morotskaka-fetaost-olivolja

Morotskaka med olivolja och fetaostglasyr.

Söndag 17 augusti 2014

 

Vilken trevlig vändning en helg kan ta trots att den inte alls blev som det var planerat. Vad är väl en kulen lördagskväll på Göteborgs kulturkalas med efterföljande hotellövernattning när man kan mysa på hemmaplan med att baka eget fröknäckebröd, provsmaka det som sägs vara Kungälvs godaste pizzor (amerikanska panpizzor hos Joe’s American) och baka denna spännande morotskaka vars recept frestat oss ett bra tag nu.

Vi har ätit morotskaka förut, återfinns i absoluta kaktoppen hemma hos oss, morotsberoende som vi är. Skämt åsido, den är alldeles lagom i smaken också, lite ”sötsalt” (finns det ens ett sånt ord och kan man i så fall använda det om kakor?) som vi gillar. Dessutom känns det liksom hälsosamt att äta en kaka som innehåller morötter, håller du inte med? Men aldrig tidigare har vi ätit en morotskaka som är så otroligt saftig och mjuk i konsistensen som denna!

Morotskaka-fetaost-olivolja

Smeten innehåller olivolja som tillsammans med smält smör och de finrivna morötterna bidrar till saftigheten. Kardemumma och kanel tillför en fyllig kryddighet och tro det eller ej, men kakan är toppad med fetaost!!! Men när man äter kakan skulle man aldrig kunna tro att det är fetaost. Helt fantastiskt hur den grekiska osten kan ändra karaktär ihop med florsocker.

 

”Så skynda att baka 
att du fortast möjligt får smaka 
denna underbart goda morotskaka!”

 

Det var helt klart kombinationen olivolja, fetaost och morotskaka som drog vår uppmärksamhet till detta recept som hittades i Allt om mat (4/2014) som en annons från Fontana.

 

15 bitar.

Ugnstemperatur: 200°C

 

4 ägg, rumstempererade
4 dl socker
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 dl olivolja (Fontanas extra virgin olivolja Cypern)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
450 g morötter (oskalad vikt)

 

Glasyr:

150 g fetaost
3 dl (180 g) florsocker

 

Garnering:

malen kanel

 

 

Skala och finriv morötterna. Smält smöret.

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna ordentligt och rör försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med olivolja och det smälta, något avsvalnade smöret. Tillsätt till sist de finrivna morötterna och blanda väl.

Häll smeten i en bakpappersklädd ugnsform som mäter ca. 20 x 30 cm.

Grädda kakan mitt i ugnen 30-40 minuter. Täck kakan med ett bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om den verkar bli väldigt mörk. Gör ett stickprov för att se om kakan är färdiggräddad. Låt kakan kallna helt innan glasyren breds på.

Glasyren:
Sikta florsockret och mixa det tillsammans med fetaosten till en slät glasyr med hjälp av en stavmixer. Bred glasyren över den kalla kakan och dofta över lite malen kanel. Skär i bitar.

 

Morotskaka-fetaostglasyr

Olivolja och fetaost återfinns i denna fantastiskt goda morotskaka.

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. annepauline

  Oj, jag tycker också mycket om morotskaka. Detta recept måste jag naturligtvis prova. Det här med fetaosten låter intressant. Den faringlaserade äppelkakan gjorde succé hos mig i helgen. Den är förödande god och den gick åt med blixtens hastighet.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Denna morotskaka är lika försvinnande god som den där äppelkakan. 😉 Fetaosten gav verkligen det där lilla extra. Härligt hur du direkt tar till dig våra nypublicerade recept, heja dig och tack för uppmuntrande kommentarer! Kram på dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.