fiskpudding torsk skirat smör förskolemat
fiskpudding torsk skirat smör förskolemat

Förskolans fiskpudding.

Söndag 9 november 2014

 

Idag säger vi grattis till pappa Claes-Håkan och pappa Jan-Erik på Farsdag och alla andra pappor också för den delen. Hoppas er dag varit toppen! Det är många år sedan vi kunnat vara med på plats och fira men ett telefonsamtal är bättre än inget. Och vi vet att ni blir väl omhändertagna av de ni har runt omkring er. Så ni äter gott och fikar gott.

Äter gott det gör vi också och idag bjuder vi er på bohuslänsk husmanskost. Fiskpuddingen är en nyupptäckt maträtt för oss sedan den serverats på fruns arbetsplats. Vi har helt enkelt Jill, som gör ett fantastiskt gott jobb i förskolans kök, att tacka både för inspiration och recept. Aldrig trodde vi att förskolemat skulle hamna här i vårt bloggkök.

fiskpudding skirat smör

Fiskpuddingens tillagningssätt påminner om hur vi gör vår lever- och morotslåda till jul, med risgrynsgröt som bas. Detta är en billig och enkel maträtt att tillaga men något tidskrävande. Mättande och smakrik är den också. Även om puddingen ”bara” innehåller ett block vit fisk (vi använde torsk) så har den en otroligt fin fisksmak.

Men självklart är det tillbehören som lyfter denna maträtt till höga höjder. Slösa inte med smöret, gott folk!

 

 

 

4-6 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

2 dl grötris
2 dl vatten
7 dl mjölk, 3%
3 ägg
1 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
400 g vit fisk, t.ex. torsk, kolja eller sej (fryst men upptinat!)
smör

 

 

Till servering:

skirat smör
kokt potatis
kokta grönsaker, t.ex. morot
citron

 

 

 

Koka riset tills allt vatten kokat in. Späd med mjölk och sjud under lock ca. 30 minuter. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Under tiden gröten kokar tillagar du fisken. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull, lägg ner hela det upptinade fiskblocket och sänk genast värmen. Låt fisken sjuda ca. 15 minuter tills den är tillagad. Ta upp den med hålslev på en skärbräda och finhacka den.

Vispa upp äggen och rör ner i gröten. Blanda till sist ner fiskhacket och rör om. Häll smeten i en smord ugnsform. Lägg på några klickar smör.

Grädda fiskpuddingen i ugnens mitt i ca. 30 minuter.

 

fiskpudding torskblock

fiskpudding torsk skirat smör förskolemat

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.