smör gjort på crème fraiche
smör gjort på crème fraiche

Så enkelt att göra eget smör av crème fraiche. Pinchos i Göteborg.

Söndag 16 mars 2014

 

Har ni testat att göra eget smör? Det känns som att vi tänkt göra det i evigheter men inte kommit oss för. Förrän igår morse lagom till frukost och med ens blev det extra festligt. Tog det lång tid att göra undrar ni säkert nu. Hör och häpna, det tog max en kvart så var det klart!

Ja, vi valde en liten genväg genom att använda oss av crème fraiche som är färdigsyrad grädde. Och nej, vi äger ingen smörkärna men elvispen var till stor hjälp. Om det blev gott? Ja, det kan ni slå er i skallen på att det blev! Så smarrigt att man gärna tog sig en smörgås till med ett extra tjockt lager med bara smör på. För det är man värd!

Eget hemlagat smör, det är grejer det! Trots att frun är uppvuxen på bondlandet bland kossor och traktorer har hon aldrig tidigare ätit eget smör. Det var väl på tiden nu då!

Så nu är det dags även för er att våga prova göra eget smör, inga ursäkter godtages!

 

4 portioner.

 

200 g (1 burk) crème fraiche, 34%
flingsalt

 

Vispa crème fraichen i en bunke med höga kanter med en elvisp. Det kan stänka ganska mycket så förkläde rekommenderas! Vispa tills det blir grynigt och bildas smörkristaller som separeras från kärnmjölken som ser ut som en vattenliknande vätska. Häll massan i en finmaskig sil och låt rinna av.

Samla ihop smöret och tvätta det under kallt vatten tills vattnet är helt klart. Krama ur ordentligt eller pressa ner det i silen. Lägg tillbaka i bunken och blanda med flingsalt tills det känns som en bra sälta.

Servera och njut, gärna till hembakt gottigt bröd.

 

hemmagjort smör-crème fraiche

Hemmagjort smör gjorde frukosten extra festlig.

smör gjort på crème fraiche

 

Nu känns det som ett absolut måste att berätta om en häftig restaurangupplevelse. I fredags var frun ute på lite galej med sina underbara jobbarkompisar. Har ni hört talas om Sveriges första app-restaurang Pinchos i Göteborg? En restaurang som serverar jättegod tapas där man kollar menyn och beställer både mat samt dryck via appen. Vilket koncept och så gott det var samt väldigt prisvärt! Rekommenderas!

pinchos göteborg

Tapas, mat i miniformat.

(Bild lånad från Pinchos hemsida.)

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. annepauline

  Så häftigt att göra sitt eget smör!
  App-restaurang verkar rätt häftigt det också. Hahaa, hur i hela friden lyckas folk komma på alla idéer? Jag kan tänka mig att det blir populärt och snabbare än man hinner göra sitt eget smör finns det hundratals app-restauranger!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, inte att vi känner oss lite extra coola efter att ha gjort vårt eget smör. 😉
   Hade någon sagt för 20 år sen att det skulle finnas app-restauranger hade de nog blivit rejält utskrattade, undrar vad som kommer härnäst?

   Svara

 2. Sara på Vardag.nu

  Vad gott att göra smör på crème fraiche så det blir lite syrligare. Jag minns när vi skulle lära oss det där i förskolan och för hand (!) vispade grädde till smör. Jag kan känna träningsvärken i handen fortfarande 😉

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Förstår att du kommer ihåg smörtillverkningen tack vare träningsvärken. 😉 Imponerande att ni gjorde smör redan i förskolan! Var var detta månne?

   Svara

 3. Petra

  Tack så mycket för tipset om creme fraiche..Jettegott! Man blir frestat lägga på lite tjockare lager på smårgåsen. Går även å göra smör av vanlig grädde, 34-40 %. Paket där datum gått ut sedan några dagar, släng inte paketet, går utmärkt att göra smör av!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack för din kommentar och roligt att kunna inspirera! 🙂 Hemlagat smör är så gott och visst får man då ta lite extra tjockt lager, man ska ju även ha lite lön för mödan. 😉 Välkommen att kika in här igen!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.