godiskaka ooey gooey brownies
godiskaka ooey gooey brownies

Lucka 10: Ooey gooey brownies.

10 december 2014

 

lucka 10 blogg julkalenderLucka 10 och Nobeldagen, då krävs det något riktigt smarrigt i vår mumsiga julkalender. Vi laddar upp inför festligheterna med en blandning mellan kaka och godis – Ooey gooey brownies! Ja, ni hör ju själva hur gott det låter!

Kakan blev mycket uppskattad av arbetskamrater på frugans jobb som fick smaka. Denna godsak bakades för att fira kollegors födelsedagar och det var idel glada miner och mmm-anden.

Det både må se och låta komplicerat att baka dessa brownies. Visst, det är ett antal moment men det går rätt snabbt och det är helt klart värt när slutresultatet hamnar i munnen. För att snabba på kakan lite valde vi att använda karamelliserad mjölk istället för att koka kondenserad mjölk i sin burk i heltäckande vattenbad ca. 3 timmar och låta kallna. Vi använde också färdig marschmallowfluff på burk istället för att hacka marschmallows och låta dem smälta ner på kakan i ugnen. Men allt detta får ni välja själva hur ni gör.

ooey gooey brownies

Ooey gooey brownies är alltså en browniebotten med marschmallowfluff och kolasås på som är toppad med ett lager chokladganache. Mums! Att servera med vispad grädde till blir som pricken över i:et. Denna godiskaka platsar helt klart på julbordets dessertbord. Och den är inte så där sötsliskig heller utan fint balanserad. Men en liten bit räcker bra.

Receptet har vi hittat här med lite egna modifikationer.

 

 

20-25 bitar.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

Browniebotten:

120 g smör
120 mörk choklad (Lindt 85%)
3 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
100 g mjölkchoklad (Fazer blå)

 

Fyllning 1:

150 g marschmallowfluff (eller 150 g marschmallows)

 

Fyllning 2:

1 burk (ca. 400 g) karamelliserad mjölk, dulche de leche (eller 1 burk kondenserad mjölk som måste koka 2 1/2 – 3 timmar och sedan kallna)

 

Chokladganache:

125 g mörk choklad (ICA eko 70%)
125 g mjölkchoklad (Fazer blå)
1 1/2 dl vispgrädde

 

 

 

 

Browniebotten:
Smält smöret i en kastrull, ta bort från värmen. Smält den mörka chokladen i mikron försiktigt och rör ner den i det smälta smöret tills det blir en jämn smet. Rör ner socker, vaniljpulver, ägg, salt samt siktat vetemjöl och kakao. Rör till en jämn smet. Hacka mjölkchokladen grovt och rör ner den i smeten. Bred ut smeten i bakpapperklädd ugnsform ca. 20 X 30 cm. Grädda i mitten av ugnen ca. 20 minuter.

Ta sedan ut kakan och häll på hackad marschmallows och ställ tillbaka kakan i ugn i några minuter tills marschmallowsen smultit utan att få färg. Alternativt som vi gjorde: låt kakan svalna något och bred sedan på marschmallowfluff i ett jämnt lager.

Bred sedan ut dulche de lechen (den karamelliserade mjölken) över marschmallowen eller spritsa ut den utan tyll, det gjorde vi. Smidigt och enkelt!

Chokladganache:
Hacka mörk- och mjölkchoklad. Låt vispgrädden koka upp i en kastrull. Tillsätt den hackade chokladen när grädden börjar koka och ta sedan bort från värmen. Rör till en jämn smet och bred sedan ut ganachen över lagret med dulche de leche.

Ställ kakan kallt och låt stelna. Skär upp i rutor. Servera gärna Ooey gooey brownies med vispad grädde.

 

jul ooey gooey brownies godiskaka

godiskaka ooey gooey brownies

 

 

 

I Te-adventskalendern: Blå diamant. Darjeeling, jasminte och blåklint från kontrollerade ekologiska odlingar samt naturlig arom.

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.