tekakor rostad havre skrädmjöl
tekakor rostad havre skrädmjöl

Tekakor med skrädmjöl.

Tisdag 21 oktober 2014

 

När vi först hörde talas om skrädmjöl stod vi som levande frågetecken. Va, heter det verkligen skräpmjöl? Sen förstod vi att det var skrädmjöl med D som mjölet hette men inte blev vi klokare för det. Att vi sen kunde läsa oss till på påsen från Stöpafors kvarn att det är ”ett stenmalet fullkornsmjöl gjort på rostad havre och rostat i vedeldad ugn” fångade det helt klart vårt intresse. Inte trodde vi att det skulle vara så märkvärdigt men det fick följa med oss hem från affären.

tekakor skrädmjöl stöpafors kvarn

Innan vi går vidare i vår redogörelse får vi definitivt först gå ut med en varning för känsliga brödmagar. De här tekakorna bakade på detta skrädmjöl är livsfarliga – rent av beroendeframkallande! Det är lätt hänt att man tar en till och gärna med ett extra tjockt lager smör på!

Dessa tekakor måste vara de godaste vi någonsin ätit. Den rostade men milda havresmaken kommer fint fram och havremjölet ger tuggmotstånd. Det känns som havrekli som blir kvar att tugga på mellan tänderna när brödtuggan redan slunkit ner i magsäcken. Spännande!

För att inte tala om hur mjuka och lena dessa tekakor är och den underbara texturen. Man kände sig rent av som en proffsbagare när man väl fick sätta tänderna i dessa goda bröd. Lagom stora är de och går hur bra som helst att frysa in.

Receptet är hämtat från mjölpåsen från Stöpafors kvarn (finns även på deras hemsida) och där finns flera andra spännande recept som lockar till bakning.

 

 

16 tekakor.

Ugnstemperatur: 250°C

 

 

5 dl mjölk
100 g smör
1/4 dl socker (originalrecept: 1/2 dl)
50 g jäst
4-5 dl skrädmjöl
6-8 dl vetemjöl
2 tsk salt

 

 

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37°C. Smula ner jästen i en degbunke och häll smörmjölken över. Tillsätt sockret och rör om tills jästen och sockret lösts upp.

Blanda ner allt skrädmjöl och hälften av vetemjölet under omrörning. Tillsätt sedan så mycket vetemjöl att degen släpper bunkens kanter och inte känns alltför kletig. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen 5-10 minuter i maskin, tillsätt sedan saltet och arbeta degen ytterligare några minuter. Degen ska vara smidig men inte för torr.

Täck bunken med plastfolie och låt jäsa på dragfri plats ca. 40 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Dela varje halva i 8 delar. Rulla varje bit till en boll och kavla sedan ut den till en rundel. Lägg tekakorna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa ca. 30 minuter på dragfri plats under bakduk.

Nagga bröden med en gaffel och grädda dem i mitten av ugnen 8-12 minuter. Låt tekakorna svalna på galler under bakduk.

 

tekakor skrädmjöl rostad havre

 

Tekakor bakade med skrädmjöl – underbart goda!

tekakor rostad havre skrädmjöl

 

 

Smarrig brödstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. annepauline

  Min mor kokade då och då gröt på skrädmjöl. Det hände att hon blandade skrädmjöl med annat mjöl när hon bakade bröd. Vad jag kommer ihåg var det havre av ”andra klass” ( kanske fuktskadat )som torkades och behandlades på speciellt sätt för att ändå kunna användas. Gröten kokad på skrädmjöl blev ”grov”. Inte kunde jag väl ana att skrädmjöl tillverkas i denna dag som är. Jag måste absolut baka tekakorna.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Jojomänsan, det tillverkas än i denna dag och vi är glada att vi kunde informera dig om detta. Nu blev vi allt bra nyfikna på gröten. Lycka till med bakandet! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.