Salta stjärnor2
Salta stjärnor2

Salta stjärnor med västerbottensost och löjrom.

Lördag 8 mars 2014

 

Kvinnodagen och denna soliga helgdag till ära passar det bra med salta stjärnor som aptitretare. Det kan aldrig bli för festligt en ledig helg!

Vi använder oss av smördeg som bas vilket gör munsbiten frasig och luftig. Här möts Finland, Västerbotten och havet i en och samma tugga. Vårligt och fräscht men framför allt enkelt! Serveras med fördel till ett glas mousserande rosévin.

Här kan vi tipsa om ICA:s djupfrysta smördegsplattor gjorda på riktigt smör. (Nej, detta är inget vi får betalt för att skriva utan ett konstaterande från oss). Smördegen är tillverkad i Finland och därav drar vi slutsatsen att det även i vårt hemland borde gå att hitta smördeg gjord på äkta smör. Någon som vet tillverkare får gärna tipsa oss.

 


12 stycken.

 

2 plattor färdig smördeg, djupfryst
riven Västerbottensost
crème fraiche, 34 % fetthalt
löjrom
rödlök, finhackad

 

Tina smördegsplattorna och dela dem på längden. Dela sedan varje längd i tre kvadrater. (Skär ev. bort lite deg annars blir de lite rektangulära.)  Skär i varje kvadrat ett snitt lite från mitten ut mot alla fyra hörnen precis som när ni gör jultårtor. Strö lite riven ost i mitten och vik sedan in varannan vinge mot mitten och tryck ihop. Strö lite mer ost ovanpå. Grädda i ugn enligt anvisning på smördegens förpackning tills stjärnorna fått fin färg. Låt kallna helt.

Vispa crème fraiche med elvisp på låg hastighet tills fraichen blir tjock och fluffig som vispad grädde. Det tar en stund men ha tålamod!

Spritsa eller klicka fraichen på smördegsstjärnorna. Klicka lite löjrom på och toppa till sist med den finhackade rödlöken.

 

Salta stjärnor2

Aptitretare i form av salta smördegsstjärnor garnerade med vispad crème fraiche, löjrom och rödlök. Goda att avnjuta till ett glas mousserande rosévin. 

Salta stjärnor1

 

Önskar er alla en finfin lördag. Själva fyller vi mattermosen med hemkokt ärtsoppa (rester från Fettisdagen) och drar till havet för en sopplunch. Mot kvällssidan tänkte vi köra premiär för grillat, för nu är ju ändå våren här på riktigt! Med blommande krokusar och snödroppar, videkissor som tittar fram och gröna knoppar på träd och buskar. Hur ser era planer ut för denna dag?

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. Livsnjutarna

      Tack för den fina kommentaren Anna! Ibland har vi våra ljusa stunder när fina idéer kläcks. 😉

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.