månskensgröt-potatismjöl
månskensgröt-potatismjöl

Månskensgröt – en riktig vardagsefterrätt.

Onsdag 26 februari 2014

 

Månskensgröt väcker många minnen från barndomen till liv. Detta recept är ett som frugans mormor alltid följde. Det är ingen egentlig gröt utan en efterrätt. Len och mild vaniljsmak, vi kommer att tänka på vaniljpannacotta i flytande form. Och vi serverar lätt syrlig, hemkokt hallonsylt till, alldeles underbart gott!

Ett enkelt recept på en efterrätt som passar att göra vilken vardag som helst. Inga krångliga ingredienser, lättlagad men ändå det lilla extra man vill ha av en efterrätt. Och visst förgyllde den vår onsdagskväll med råge! Bara namnet gör ju hjärtat alldeles varmt.

Ändå har denna efterrätt sitt ursprung från fattiga tider och/eller krigstid när råvarorna var begränsade och maten skulle vara möjligast billig. Det verkar också som att den är mer känd i Finland, vi har då aldrig hört talas om den här på den svenska sidan.

Denna månskensgröt får således bli vårt bidrag till Månadens sötsak som har temat ”vardag” nu i februari.

 

4 portioner.

 

7 1/2 dl standardmjölk, 3%
2 1/4 msk potatismjöl
1 1/2 msk socker
en nypa salt
3 tsk vaniljsocker

 

Till servering:

hallonsylt

 

Vispa tillsammans mjölk, potatismjöl och socker i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning tills du ser den första bubblan. Det får absolut inte koka för då riskerar man att månskensgröten blir seg som klister!

Ta bort kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Låt svalna till ljummen, rör om då och då. Servera tillsammans med en god hallonsylt.

 

Månskensgröt, vilket härligt namn på en efterrätt!

En mycket enkel och god vardagsefterrätt.

Får det lov att vara lite månskensgröt med hallonsylt?

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Månskensgröt! Det låter lent och ljuvligt. Jag har aldrig hört det förr. Min mor gjorde en liknande variant men hon hade i kakaopulver i stället för vaniljsocker. Det blev en slags chokladpudding som vi åt med mjölk eller vid festliga tillfällen med vispad grädde. Det är också väldigt enkelt och mycket lent och gott.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   I våra hemtrakter var månskensgröten väldigt vanlig förr i tiden och även när vi var små. Nuförtiden görs den nog allt mer sällan.
   Den där chokladpuddingen låter som mormors chokladkräm. Finns recept på den här också.

   Svara

 2. Pingback: Vardagligt | Söta saker

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.