Julens gottigheter
Julens gottigheter

Julens gottigheter med mumma i glasen.

God fortsättning på er våra fina bloggläsare! Hoppas julhelgen varit bra och att mellandagarna flyter på som de ska. Var tomten snäll  mot er? Inget långledigt här för oss utan fullt ös på jobbet redan i dagarna två men ni som unnar er extra lediga dagar önskar vi allt gott och mysigt.

Ni kanske redan är i fart med att planera nyårsmenyn, dit har vi inte riktigt kommit än men det blir förhoppningsvis ”the same procedure as last year”. Om nu inte förkylningen tar tag om frun i huset som just nu har lite hosta, snörvlar så där lagom och känner av lite värk i kroppen. Men hon är seg så hon kämpar tappert… Och i kylan på jobbet känns huvudet mycket lättare än hemmavid.

Var julbordet med alla delikatesser till belåtenhet? Någon som gick hungrig från bordet? Vi tänkte faktiskt presentera vårt julbord här i sin helhet om ni inte misstycker trots att julen är förbi. Men det kan få bli vår digitala minneslista inför nästa år för en papperslapp kommer bort så lätt. Vi kan konstatera att det blev mycket mat för endast två själar. Men då har vi liksom räknat in att vi äter rester i flera dagar efteråt och njuter av att bara slappa. Ännu idag fanns det rester av julskinkan samt morots- och kålrotslådan i vår matlåda till jobbet. Och vet ni vad, det gjorde oss absolut ingenting!

 

Vårt julbord 2012:

 

Första turen (julaftonslunch):


Andra turen (medan Kalle och hans vänner var på tv):

Tredje turen:

IMG_4711 - Kopia

 

Fjärde turen:

 

Femte turen:

 

 

Juldryckerna:

  • julmust
  • Kungälvs julöl
  • julsnaps
  • glögg och även dunderglögg som granntanten gav en flaska av i julklapp åt oss
  • mumma (recept nedan!)

 

Vi har alltid haft stora ”problem” tidigare år med att hitta en god dryck som passar till julbordets alla turer. Vi har testat  rött vin men varje gång känt att det inte klickat. Julöl i all ära men nu tror vi att vi hittat rätt, mumma är mumsfilibabba! Vi kan konstatera att ”Mannerströms julkokbok” kommer i flitig användning i vårt hushåll och där hittade vi även receptet på denna mumma. Efter lite provsmakning har vi själva valt att justera lite i mängderna så att det bättre passar våra smaklökar.

Mumman är för oss ett mellanting mellan mjödet vi dricker till valborg och svagdrickan som dracks till julen hemmavid. Mumman har perfekt sötma och lite bitter eftersmak. Trots lite kolsyra blir den inte övermäktigt mättande men den kan framkalla ett visst beroende. Helt enkelt en väldigt angenäm dryck att ha i glaset till julmaten och här följer receptet;

Tänk på att alla drycker ska vara kylskåpskalla!

 

IMG_4728 - Kopia

 

En kanna (ca. 1,2 liter räcker till 2 personer):

 

2 cl Madeira
2 cl Gin
33 cl Porter
1 dl Tonic
1 dl Ginger Ale
33 cl julstarköl
33 cl julmust

 

Det är bara att blanda alla ingredienser, lättast gör man det i en stor bunke eftersom det kan skumma rejält så slipper man att det rinner över. Häll upp i en kanna och servera.

 

En annan julig dryck som vi kokade ihop själva blev en trevlig juldrink. Helt enkelt genom att blanda 1 msk Galliano med 1 1/2 dl julmust som avnjöts till en omgång sällskapsspel, närmare bestämt Quiz Göteborg som tomten kom med.

IMG_4732 - Kopia

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.