IMG_8714.jpg
IMG_8714.jpg

Julhälsningar med glöggtryffel.

”När fjärde ljuset brinner,
vi hämtar julegran
och alla barnen räknar
dan före dan före dopparedan.

 

IMG_4681 - Kopia

 

När alla ljusen brinner
då blir det jättekul
med klapparna och tomtarna
som önskar oss GOD JUL!”

Uppesittarkväll, dan före dopparedan och utanför vårt fönster är det värsta snöstormen. Vågar vi hoppas på en vit jul ändå? Inomhus lyser flitens lampa klart. Senapssillen är klar liksom gubbröran. Den rimmade skinkan är hemmakokt och griljerad helt enligt herr Mannerströms föreskrifter. Blir den så god som vi tror så utlovas receptet snart (det vill säga i god tid inför nästa jul). Kocken står i starttagen för att tillreda Janssons frestelse. Julsnapsen är silad och risgrynsgröten är kokt.

Granen står i hallen redo att kläs. Japp, det är vår naturtrogna plastgran (den till och med barrar!) som klappar på dörren och vill in. Vi klär alltid vår gran på senkvällen mot julafton. Så att julaftonsmorgonen är den första morgonen granen står så grön och grann i stugan, det är mäktigt! Återstår sen bara att sätta fram de inslagna julklapparna och se vem som har varit snällast i år?!?

Och när allt ståhej är över i köket för denna dag är det så skönt att sätta sig ner i soffan och mysa i julgranens sken och kanske ta sig en skinkmacka och något gott i glaset. Det vill säga om man orkar hålla sig vaken…

Men skulle det nu vara så att ni känner att ni har glömt något inför morgondagen, just det… något litet i sötväg kanske? Så hinner ni ännu åtgärda glömskan och göra nåt så juligt och ljuvligt gott som glöggtryffel!

(Recept ur Ica-Kurirens ”Härliga Jul”-bok 2011 + lite egna idéer.)

 

Ca. 20 st.

 

100 g mörk choklad, minst 70%
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 tsk flytande honung
3 msk starkvinsglögg

 

Garnering:
pepparkakssmulor

Hacka chokladen ganska fint och lägg i en bunke med höga kanter.

Koka upp vispgrädden med smör och honung. Slå den heta grädden över chokladen och mixa ihop till en slät tryffel med stavmixer. Mixa därefter i glöggen.

Låt tryffeln svalna och tjockna i kylskåp i ett par timmar eller över natten.

Rulla till bollar (engångshandskar rekommenderas) och rulla sedan i pepparkakssmulor. Lägg gärna ner tryfflarna i små pappersformar. Ställ svalt att stelna och förvaras även svalt.

Godast smakar dessa glöggtryfflar om de fått stå framme i rumstemperatur en stund innan servering.

IMG_8714

Så från oss båda till er alla våra fina läsare – en riktigt GOD JUL!!!

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.