IMG_4564-Kopia.jpg
IMG_4564-Kopia.jpg

Smörgran – en kär kaka med många namn.

En kär och traditionell liten mördegskaka som damen i hushållet alltid förknippar med julen. Hennes mamma bakade alltid dessa IMG_4565 - Kopiasmåkakor när hon var liten men då gick de under namnet smörkransar och var utformade som kransar. Detta recept har funnits i familjen sedan 1970-talet när moster Berta delade med sig hemligheten bakom dessa spritsar. Och själva har vi valt att ge dem namnet smörgranar helt enkelt för att de är utformade som en gran med hjälp av vår kakspruta. Så kär kaka har många namn!

Smörgranarna, smörkransarna eller spritsarna för lätt tankarna till ett gammaldags kafferep med sju sorters kakor och där man sörplade kaffe från fatet.

Det goda med dessa kakgranar är den utmärkande smör- och vaniljsmaken. Så tänk på vilken naturlig smakförstärkare smör är så ni nu inte gör några margaringranar, om nu inte allergier och sånt kräva det. Sötman är inte heller överdådig utan man kan lätt ta en kaka till… Och det får man så här i juletider!

 

 

Ugnstemperatur: 250° som spritsar, 225° som granar

 

250 g mjukt smör
130 g socker
1 rumsvarmt ägg
2 tsk vaniljsocker eller 1 1/4 tsk vaniljpulver
350-400 g vetemjöl
en knivsudd (ca. 1/2 krm) bakpulver

 

Vispa smör och socker vitt och poröst. Vispa i ägget. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Låt gärna degen vila kallt ca. 30 minuter.

IMG_4513 - Kopia

Fyll kaksprutan med deg och spritsa ut kakor. Skulle degen fastna väldigt mycket i munstycket kan man alltid försöka tillsätta lite mer vetemjöl i degen och knåda ihop och försöka igen.

Grädda 5-8 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kallna på galler.

 

IMG_4563 - Kopia

 

 

IMG_4564 - Kopia

 

Det är måndag och det regnar, inte mycket kvar av den vita snön nu. Ljuspunkten denna dag var helt klart årets julklapp som delades ut till alla oss anställda vid ICA-lagret. En låda fylld med godsaker av flera slag samt lite köksgrejer;

 • julskinka
 • rödbetssallad
 • skagenröra
 • cognacsmedwurst
 • prinskorv
 • senapssill
 • IMG_4593 - Kopiaskärgårdssill
 • brieost
 • julost
 • smördeg
 • poppiga jordnötskulor
 • dadlar
 • citronchoklad
 • nötmix
 • servetter
 • röda ljus
 • potatisskalare
 • vitlökspress

 

Och tänk att vi fick varsin! 😉

 

Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~

 

 1. Faster

  Hej storbakare! Tänk vad moster Berta skulle ha varit glad över att ni för receptet vidare. Jag har bakat Tattas kaneless för första gången. Det ovanliga med receptet var att det skulle vara ”smält smör” och de flesta ingredienserna angavs i kkp. GOD JUL!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Gamla och goda recept är en självklarhet att ta tillvara och föra vidare, de är ju en del av vårt arv! Kanske vi kan få receptet på kanelessona så kanske vi också kommer oss för att baka dem? Ja, kkp-måtten var ju väldigt vanliga förr, nu får man ta lite på känn eller omvandla till dl. God Jul på er också, hoppas julhelgen blir fin och mysig! Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.