Herrgårdspepparkakor i muminformat
Herrgårdspepparkakor i muminformat

Rapport från pepparkakeland.

Det årliga pepparkaksbaket gick av stapeln igår kväll hos oss. Som alltid lite mutter över en trilskande deg som kladdar och fastnar eftersom vi, som alla tidigare år, glömt att den mår bra av rumstemperatur och extra mjöl. Kanske kommer vi ihåg detta nu framöver när vi skriver ner det här. Vi kan ju alltid hoppas.

Detta recept på herrgårdspepparkakor är ingen släktklenod utan ett recept som vi började baka efter när vi firade vår första jul på tumanhand. Så receptet har några år på nacken. Det som utmärker sig lite grann i smaken (jämfört med pepparkakorna i vår barndom) är tonen av citron som citronskalet ger ifrån sig. Pepparkakorna är inte så ”tunga” i smaken utan väldigt fräscha men inte att för den skull nagga på den mumsiga pepparkakssmaken. Gudomligt goda om ni frågar oss! Och inget snack om att baka med något annat än smör, inte sant?

 

 

Så i år blev det både mumintroll, grisar och lilla My att fylla vår fina pepparkaksburk med. Någon som är förvånad över att det blev pepparkakor med muminfigurer? Skulle inte tro det… Och vilken jämn och fin färg det blev på dem alla. Även om vi ännu inte riktigt lärt känna vår nya ugn så kan vi glatt konstatera att pepparkakor kan den minsann grädda snyggt.

 

Ugnstemperatur: 175°

 

1 1/2 dl mörk sirap
1 1/2 dl strösocker
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 ”luftig” tsk rivet citronskal
1 1/2 tsk bikarbonat/matsoda
100 g smör
1 ägg
ca. 250 g vetemjöl

 

Blanda sirap och socker i en kastrull och hetta upp. Tillsätt alla kryddor, citronskal och bikarbonat. Rör om och ta kastrullen från plattan när massan sjuder. Rör ner smöret. Låt kallna ordentligt.

Vispa upp ägget och tillsätt det och allt vetemjöl. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Låt degen vila svalt i minst 12 timmar.

Kavla degen tunt och tryck ut till pepparkakor med olika formar. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt och grädda dem ca. 5 minuter i ugnens mitt. Större pepparkakor behöver något längre tid. Passa kakorna noga så att de inte blir för mörka. Låt dem svalna på galler.

Tänk på att plåten måste svalna innan du lägger nästa omgång med pepparkakor på den. Lättast gör du genom att sätta ut den på balkongen/trappan en stund.

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.