Portvinssill
Portvinssill

Egen portvinssill.

Det är säkert många av er därute som inte hann med allt ni ville till jul, för mycket stress och press och måsten. Men vi kan lova er, det finns absolut ingen som förbjuder er att göra egna sillinläggningar under andra tider på året. Varför inte nu när livet har lugnat ner sig lite igen? Varför inte införa silllunch en lördag varje månad? Sill är gott, nyttigt och mättande och gör man sin egen inläggning känns det så lyxigt.

Så idag presenterar vi portvinssillen (från vårt julbord) men som herr Mannerström får ta åt sig äran av. Receptet återfinns i hans julkokbok och vi har följt det till punkt och pricka.

Vi föll pladask för denna goda sill, den blev en ny favorit får vi säga. Den hade allt, var lagom mustig och kryddig. Portvinet gav sillen en fyllig smak och när sillbitarna var slut var det så gott att äta upp rödlöksringarna.

 

 

1 förpackning (420 g) 5-minuterssill

 

Inläggningslag:

IMG_4673 - Kopia1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1/2 dl portvin

 

1 rödlök
4 kryddnejlikor
3 lagerblad
2 stjärnanis
1 msk finskuren dill

 

 

Rör ihop ingredienserna till lagen i en bunke. Rör ordentligt tills sockret löst sig.

Skär sillfiléerna i fina sneda bitar.

Skala och skiva rödlöken tunt.
Varva sillen med lökringarna och kryddorna i burken och häll över lagen.

Ställ sillen att mogna i kylskåpet minst 1 dygn, men gärna under två dygn.

 

IMG_4704 - Kopia

 

Vad roar ni er med denna onsdag då? Själva har vi tvättstugan bokad och frun springer fram och tillbaka. Men det är så skönt att få all veckans tvätt tvättad och torkad på en och samma gång. Och så kan vi roa oss med något annat veckans övriga kvällar, perfekt! Vår egen tvättmaskin i lägenheten har vi faktiskt aldrig använt en endaste gång! Gubben tog bilen till affären och handlar lite smått för kommande middagar. Man unnar honom den bilfärden för regnet fortsätter strila ner ikväll som det i princip gjort hela dagen, trist är bara förnamnet!

Men vi tänder ett ljus istället för att banna mörkret och regnet och så ser vi med spänning fram emot kommande dagar. Extra pirrig är frun eftersom det på lördag vankas överraskning och hon har inte en susning om vad det gäller. Ja, hon firar födelsedag på lördag så gubben tisslar och tasslar och småler för sig själv och än så länge har han inte försagt sig eller gjort något som kan väcka misstankar om vad som är i görningen… Överraskningar är mysiga!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Lena

  jag har faktiskt en del sill kvar ( snabbsill) att göra, sill öter vi året runt maken och jag. Gärna med ägg till frukost.
  Så gott!
  Fast just nu har jag inget portvin hemma, men kanske skulle man köpa en flaska.

  Ha det gott! Lena från make a head food

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.