Jullimpa
Jullimpa

Jullimpor helt enligt mammas recept.

Ska det vara limpor till jul så ska det vara
efter Netas mors recept,
annars får de flyga och fara!

Se där, nu börjar vi rimma lite här också med fyra dagar kvar till julafton. Men det är nog det enda vi kommer att rimma för till julklappar och paket har vi ingen sådan tradition.

Fyra dagar kvar! Jösses, hur dagarna bara springer iväg men låt dem göra det då och försök er på att njuta lite ändå. Här känns det som att jullugnet har lagt sig, nu är det bara roligt igen och alla underbara dofter som sprider sig gör oss näst intill lyriska. Julen är snart här!

Med mycket möda och stort besvär… njae, eller så farligt var det nog inte när jullimporna skulle bakas hemma hos oss i år. Det mest kritiska var ju hur det skulle gå i ugnen eftersom det var första gången vi gräddade matbröd i den. Första plåten limpor blev ganska så bleka medan vi skruvade upp värmen lite och höjde falsen till nästa plåt och då blev även bagerskan riktigt nöjd.

IMG_4601 - Kopia

 

Jäsningsfunktionen var suverän! Enligt bruksanvisningen skulle den reducera den vanliga jäsningstiden med en tredjedel och det
verkade lyckas. Limpdegen fick det riktigt varmt och skönt i 40°.

 

Ja, en gång om året bakas det alltså limpor hemma hos oss och det infaller alltid vid juletid efter väl beprövat recept som Netas mor får ta åt sig äran av. Varifrån hon sen har fått receptet förtäljer inte denna historia. Men det kan vi försöka ta reda på…

 

Ugnstemperatur: 200°

 

Till 6 runda limpor behövs:

 

1 liter filmjölk (i Finland; surmjölk)
100 g jäst

350 g farinsocker
1 msk salt
1 msk fänkål – krossad
1 msk anis – krossad/malen
1 tsk malet pomeransskal
2 ägg
100 g smör
ca. 6 1/2 dl mörkt lantbrödsmjöl (i Finland; jästbrödsmjöl)
ca. 9 1/2 dl rågmjöl
ca. 13 dl vetemjöl

 

Pensling:
mörk sirap
vatten

 

Smält smöret i en kastrull och tillsätt filmjölken och låt allt bli fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en smidig deg.

Låt degen jäsa på varmt ställe i en timme. Baka ut till 6 runda limpor, använd gärna hushållsvågen så blir alla limpor lika stora. Lägg över limporna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Grädda snäppet under mitten i ugnen. Pensla med sirapsvatten efter 15 minuter och grädda ytterligare 15 minuter. Pensla även med sirapsvatten efter att limporna är färdiggräddade (innertemperatur 94-98°).

Låt kallna helt på galler.

 

IMG_4611 - Kopia

Psst! Glöm nu inte att avnjuta en limpmacka med smör och ost på så länge de ännu är lite ljumma tillsammans med ett glas kall mjölk, mumsfilibabba!

 

IMG_4621 - Kopia

 

Jullimporna går utmärkt att frysa in.

 

IMG_4615 - Kopia

 

Nu har även makrillfiléerna fått komma ut ur frysen, imorgon är det deras tur att gravas. Och de typiskt finländska jullådorna kålrotslåda och morotslåda tillverkas ikväll i vårt kök. Leverlådan brukar också höra julen till men detta år har vi gjort ett undantag. Vi har redan ätit leverlådan så att något annat och nytt får plats på vårt redan dignande julbord.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. livsnjutarna

   Vi tycker absolut att du ska baka bröd i helgen, du blir garanterat mycket piggare av den himla goda doften nybakat bröd sprider. Rena hälsokuren!
   En trevlig myshelg till dig också!

   Svara

 1. Tove

  Låter som goda limpor! Skoj med lite annorlunda recept med ägg i, fast det har man ju i bulladeg också när jag tänker efter. 🙂 God Jul till er också!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Va roligt att höra att du tyckte om dem. Mammmas limpor är jul. Och tack för att du tog dig tid att skriva en liten kommentar. Njutningsfulla limpstunder i jul önskar vi dig.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.