IMG_4742-Kopia.jpg
IMG_4742-Kopia.jpg

En rykande god räksoppa.

Gårdagskvällens middag blir ett inlägg redan idag, julskinkan får minsann vänta. För ni kanske vill använda detta recept på räksoppa och ha som förrätt på nyårsafton?! Ett tips från oss i alla fall.

Vår matguru Leif Mannerström får än en gång vårt beröm för sina goda och enkla recept. Lite små justeringar har vi dock gjort. En räksoppa gjord på egen skaldjursbuljong går minsann inte av för hackor utan smakar helt underbart! Tänk på det nästa gång ni äter skaldjur av alla de slag (räkor, kräftor, krabba…) att frysa in skalen för att vid ett senare tillfälle koka buljong/fond på dem. Vi citerar mästerkocken själv: ”Kasta aldrig räkskal! Jag tar reda på var ni bor!” 

Det fick dock bli soppa på djupfrysta räkor eftersom kilopriset på färska låg på över 500 kronor. Lite väl saftigt pris även för gourmander som oss! 😉

Soppan är för övrigt väldigt mättande med all grädde som den innehåller.

 

Som huvudrätt räknar vi 2-3 portioner, som förrätt räknar vi ca. 4 portioner.

 

600 g färska/djupfrysta räkor
1 msk smörIMG_4740 - Kopia
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca. 50 g)
2 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong av 1 tärning /2 msk fiskfond
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk konjak
salt och nymalen svartpeppar efter smak
(1 knippe dill, finskuren till garnering)

 

Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.

Fräs räkskalen i olja och smör i en kastrull någon minut.

Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.

Sila. Häll tillbaka buljongen i en kastrull. Häll i grädde och koka ca. 10 min. Smaka av med salt och peppar samt konjaken.

Lägg räkorna i botten av sopptallriken och fyll upp med soppa och garnera med dill. (Dill är något vi utesluter ur de flesta soppor med fisk och skaldjur sedan norrmän lärt oss detta.)

IMG_4742 - Kopia

 

Så låt er väl smaka denna soppa med ett gott bröd till, själva mumsade vi lite stenugnsbakat surdegsbröd.

 

Helgen går i jobbets tecken för fruns del medan gubben är hemma och tar det lugnt. Med tanke på det usla vädret är jobb helt ok. Eller är det någon som vill byta mot regn, halvstorm och 6 plusgrader? Nähä, misstänkte nog det men fråga kan man ju alltid.

Nu blir det nog att fördjupa sig i bruksanvisningar ett slag. Frun hittade en sprillans digital systemkamera i ett paket på självaste julafton, tomten har nog minsann hört henne svära ve och förbannelse över den lilla digitalkameran. Eller så vill tomten kanske på detta sätt önska oss ett fint kommande bloggår, vem vet!?

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. Tina

    Så gott med räksoppa!!! Jag har i många år tänkt göra egen räksoppa, och dom få gångerna jag har räkor hemma med skal på (vilket inte händer så jätteofta eftersom det är så tråkigt att skala räkor) räkor med skal är ju dock så mycket godare, så fryser jag in skalen i tron om att jag ska göra räksoppa….men dom ligger där så länge i frysen att jag till slut får slänga dem…

    Svara

    1. livsnjutarna

      Så supergott som det bara kan bli!
      Kanske får bli ditt nyårslöfte att verkligen koka buljong på de frysta räkskalen, inte slänga dem några fler gånger 😉 Frysta räkor med skal smakar så mycket mer och nästintill som riktiga västkusträkor smakar.

      Svara

  2. Mårtenssons kök

    En gång har vi provat att koka vår egen buljong på just räkskal och resultatet var något av det mest, förlåt, äckligaste vi varit med om… Men man ska ju alltid prova allting två gånger:)

    Låter ungefär som vädret här nere då, det regnar oavbrutet och är bara grått och trist, när hellre lite snö då!

    Ett riktigt gott slut till er båda och ett väldigt gott nytt!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Ojdå, äckligaste ni varit med om… men vi kan hålla med om att doften inte är alltför angenäm till en början. Ja, skam den som ger sig med första gången! 😉
      Gott slut och Gott Nytt till er med! 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.