IMG_7061.jpg
IMG_7061.jpg

Sillfrossa. Vitlökssill. Senapssill med sting.

Varje midsommar brukar vi göra vår egen sill. Sill innehåller Omega 3- fettsyror som är nyttiga, så frossa på med gott samvete. Har en stående sillfavorit, senapssill, men sedan brukar vi också prova en ny sill. I år var det vitlökssillens tur, och den blev en favorit direkt. Vitlökssmaken finns där men den är inte stark och tar inte över på något sätt. Själva såsen är mjuk och krämig och underbart god att äta på tunnbröd.

Receptet kommer från tidningen Buffé 6-7 2011.

 

Vitlökssill

4 personer, räcker till fler om den ingår i en buffé.

 

1 förpackning 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
3/4 msk senap
1/2 dl finskuren gräslök
1 krm salt
1 krm vitpeppar

 

Häll av sillspadet, låt sillen rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka vitlök och lök. Blanda vitlök, lök, majonnäs, gräddfil, senap och gräslök. Krydda med salt och peppar.  Skär sillen  i sneda bitar, blanda med röran. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen 1 dygn före servering.

 

Tips!
Såsen i sig borde kunna användas som tillbehör till grillat kött med lite modifiering kom vi på medan vi åt. Skippa sillen, byt ut gräslöken mot t.ex. färsk dragon eller persilja.

 

Senapssill med sting

4 personer, räcker till fler om den ingår i en buffé.

 

1 förpackning 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
1 msk skånsk senap (grovkornig)
1 dl dijonsenap
1 1/2 msk strösocker
1 1/2 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
1 dl finhackad dill
1 1/2 dl rapsolja

Häll av sillspadet, låt sillen rinna av på hushållspapper. Blanda strösocker och vinäger i en skål och rör om tills sockret löst sig. Tillsätt senap, äggulor och dill. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och efterhand i en jämn stråle. Skär sillen i bitar och blanda ner i såsen. Låt stå kallt 1 dygn före servering.

 

Tips!
Såsen i sig kan användas som gravlaxsås, men skippa då sillen!
Den som vill ha en mildare senapssmak kan öka mängden skånsk senap och minska mängden dijonsenap!

 

Smarrig sillstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.