hemmagjord leverpastej bredbar
hemmagjord leverpastej bredbar

Hemmagjord leverpastej.

Är du trött på leverpastej som säljs i butik? Eller tycker du att den innehåller för mycket socker och E-nummer? Varför inte göra din egen? Det är mycket enklare än man skulle tro!

Konsistensen på pastejen avgörs hur länge man kör smeten i matberedaren. Ju längre tid desto slätare och finare i konsistensen blir den. Föredrar du en lite grövre pastej kör du den en kortare stund.

När det kommer till smaken påverkas den självklart av vilken sorts konjak eller whisky man har i. Tänk på att använda en fruktig sort. Nu senast (september 2014) använde vi Mackmyra Jaktlycka (tyvärr slut hos leverantör!) och fick därmed till den godaste leverpastejen hittills. Jaktlycka har lagrats i fat där lingon- och blåbärsvin fått jäsa och därmed ger smak till whiskyn.

Här kommer således ett enkelt recept som är vårt eget hopkok. Pastejen är bredbar och farligt god, man vill bara ha mer av den! Plötsligt känns fyra formar alldeles för lite!

 

hemmagjord leverpastej bredbar

 

 

Hemmagjord leverpastej

4 små aluminiumformar á 350 ml

Ugnstemperatur: 200°C

 

600 g ungnötslever
1 pkt bacon, 140 g
6 ansjovisfiléer
1 msk ansjovisspad
1 gul lök
smör
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk mejram
2 ägg
1/2 – 1 dl vetemjöl
1 msk konjak/whisky, gärna en fin sort (senast använde vi Mackmyra Jaktlycka)

 

 

Hacka löken och fräs i smöret så att den blir glansig och mjuk men inte bränd.

Skär levern i små bitar, klipp baconet och ansjovisfiléerna i små bitar också.

Ta fram en matberedare och montera knivbladet. Lägg i lever-, ansjovis- och baconbitarna i matberedaren. Tillsätt lökhacket och ansjovisspadet. Kör till en jämn smet. Häll smeten i en bunke. Tillsätt grädden, alkoholen, kryddorna och äggen, rör om så att allt blandas väl. Till sist, lägg i vetemjölet och rör om ordentligt.

För att ha koll på sältan och kryddningen, provstek en liten klick i stekpannan. Smaka av och krydda mer vid behov.

Häll smeten i fyra små aluminiumformar á 350 ml. Du kan även använda större formar, och färre, det avgör du själv. Vi föredrog de mindre eftersom man lätt kan frysa in dem eller förvara dem i kylskåp (håller ca 2 veckor i kylskåp och ett par månader i frysen).

Grädda i mitten av ugnen i vattenbad, det vill säga ställ formarna i en ugnsform/långpanna fylld med vatten i 1 timme. Täck formarna med aluminiumfolie för att inte pastejen ska brännas. Tag av folien när ca. 10 minuter återstår av gräddningen, då får pastejerna fin färg på ytan!

 

bredbar leverpastej hemmagjord

 

Något att skryta med – egengjord leverpastej på frukostmackan!

leverpastej nötlever bredbar hemmagjord

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Livsnjutarna

   Det är vanlig ugnsvärme, annars skriver vi ut att det är varmluftsugn. Tack för din kommentar och hoppas det ska smaka. 🙂 Välkommen åter och god jul i stugan! 🙂

   Svara

 1. Lovisa

  Vad spännande! Detta vill jag prova, älskar leverpastej men som ni säger själva, de i butik innehåller för mkt skit!!
  Men en fråga – hur slipper jag mjölet?

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Va roligt att du hittat vårt recept och tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar, det glädjer oss!
   På din fråga om hur du kan undvika mjölet så vet vi ju inte riktigt bakgrunden till varför du vill undvika det. Du kanske är glutenintolerant och då bör du försöka använda dig av glutenfria alternativ, vi har aldrig testat annat än med vetemjöl. Vårt tips är att du provar dig fram på egen hand. Undrar vad som skulle hända om man lämnar bort vetemjölet helt?
   Allt gott!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.