kavring klassisk brödkryddor bikarbonat julbröd
kavring klassisk brödkryddor bikarbonat julbröd

Lucka 20: Klassisk kavring bakad med bikarbonat.

Söndag 20 december 2015

 

När fjärde ljuset brinner
vi hämtar julegran
och alla barnen räknar
dan före dan före dopparedan. 

När alla ljusen brinner
då blir det jättekul
med klapparna och tomtarna 
som önskar oss God Jul.

 

blogg julkalender fjärde advent

Dan före dan före dan före dan före dopparedan (vi tror det blir så) har vi nu kommit fram till. Det börjar bli oliiidligt spännande och det är dags att öppna den tjugonde luckan.

 

blogg julkalender lucka 20

Ingen matig julkalender är fullständig om det inte finns minst ett recept på ett gott julbröd. Således har vi äran att få bjuda er på en klassisk kavring av det lättbakade slaget denna sköna söndag.

Bröd bakat med bikarbonat istället för jäst känns skrattretande enkelt att baka när slutresultatet blir så fantastiskt gott som detta. Använd färdig mix av brödkryddor på påse (fänkål, anis och kummin) så blir det ännu enklare, bara en påse att komma ihåg att köpa med sig hem från affären.

 

kavring bikarbonat brödkryddor julbröd

Bara att röra ihop till en kladdig smet och snart har du bröd som sprider underbara och juliga dofter från ugnen. Det är i den stunden man känner sig som mest rik och det finns inget mer man önskar än att brödet ska bli färdiggräddat så man får sätta tänderna i det.

Kavringen håller sig färsk, saftig och god i flera dagar om den förvaras i plastpåse i rumstemperatur. Vi skulle nästan vilja säga att smakerna sätter sig ännu mer om brödet får stå en dag innan man äter av det. Det vill säga om man kan vänta så länge.

Receptet har vi hittat hos tidningen ”Hembakat”.

 

 

 

2 limpor.

Ugnstemperatur: 180°C

 

 

 

9 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
75 g smält smör
15 dl rågsikt
1 msk malda brödkryddor
1 msk salt
4 tsk bikarbonat (matsoda i Finland)

 

 

 

Blanda filmjölk, sirap och smält smör i en stor bunke. Blanda de torra ingredienserna väl och rör ner i filmjölksblandningen till en kladdig deg.

Fördela degen i två bakformar, som rymmer ca.  1 1/2 liter var, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Jämna till degytan lite. Vi tipsar om att knyckla ihop bakplåtspappret med fuktiga händer så hålls det bättre på plats i bakformen.

Grädda bröden på ugnens nedersta fals i ca. 1 timme (beroende på ugn) eller tills innertemperaturen visar 98°C. Låt bröden svalna i formarna under bakduk.

Kavringen håller sig färsk, saftig och god ett par dagar om den förvaras i plastpåse i rumstemperatur.

 

kavring julbröd brödkryddor bikarbonat

 

kavring brödkryddor bikarbonat julbröd

 

kavring klassisk brödkryddor bikarbonat julbröd

 

Denna klassiska kavring har vi faktiskt redan hunnit baka vid ett par tillfällen och delat ut som ätbara julgåvor till flera av våra vänner. Det har visat sig vara mycket uppskattat och alla har tyckt att det varit ett väldigt gott bröd.

Då var det ganska självklart att detta saftiga julbröd skulle ingå på det dukade bordet när vi igår kväll bjöd in till vårt årliga julfika för våra fina vänner. Några bilder blev det aldrig taget på julfikabordet men vi delar mer än gärna med oss av vad vi bjöd på för gottigheter.

Julfikabordet detta år bestod av:

 

Glögg, både körarvänlig och med alkohol, serverades på klassiskt sätt med russin och mandel till. Utöver det bjöds det på julté, kaffe och bärdryck samt en och annan hutt med whiskey. Vi tackar än en gång för en härlig kväll i goda vänners lag. Efter en kväll som denna känner man sig så varm i hjärtat och rik!

cheddarpajprinskorv

För övrigt kan vi tipsa om en mycket god matpaj med juliga toner som denna cheddarpaj med prinskorv som vi bloggade om i lucka tjugo förra året. För den som vill servera prinskorv på ett lite annorlunda sätt är den perfekt!

Detta har varit en helt fantastiskt härlig helg som gjort gott både för knopp och kropp. Julbordspaketet på Klädesholmens Salt & Sill var verkligen något utöver det vanliga. Vad sägs om 41 olika sillar på deras julbord? Sillhimlen garanterat! Vi lovar återkomma med bilder och mer om detta fantastiska ställe längre fram men nu tar vi kvällen och laddar för några enstaka arbetsdagar innan jullovet tar vid.

Var rädda om varandra och kom ihåg att det ska vara en njutning att förbereda julen. Annars är det läge att tänka om en extra gång!

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.