pepparkakssnittar lättbakat äggfria pepparkakskrydda
pepparkakssnittar lättbakat äggfria pepparkakskrydda

Lucka 1: Pepparkakssnittar.

Tisdag 1 december 2015

 

För andra året i rad slår vi nu upp portarna till julkalendern här i vårt virtuella gourmetkök. I dagarna tjugofyra kommer ni nu att serveras ett mer eller mindre salt eller sött men absolut juligt recept bakom varje kalenderlucka. Låt julkalendern och nedräkningen börja! *fanfar* Ni hänger väl med? Vi tror inte att ni vågar missa detta.

 

julkalender 2015 blogg lucka 1

Vi börjar startfältet på juligaste sätt med något så enkelt men otroligt gott som pepparkakssnittar. Ett snabbt och lättbakat recept för den som är sugen på pepparkakor nu! Som kolasnittar men med smak av pepparkaka, genialt! Och de kan ätas även av äggallergiker eftersom de inte innehåller ett endaste ägg. Med andra ord fler som kan njuta av godsakerna!

 

pepparkakssnittar äggfria pepparkakskrydda

Receptet vi använt oss av hittades i ”Hembakat” (7/2015) men istället för kardemumma (kardemummasnittarna hittar ni recept på här) bytte vi smaksättning till pepparkakskrydda.

 

 

 

Ca. 28 stycken.

Ugnstemperatur: 180°C

 

 

 

100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
knappt 2 1/2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1 1/2 msk pepparkakskrydda
1 msk ljus sirap

 

 

 

 

Blanda ihop smör och socker till en mjuk massa i en skål med en visp. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem och sirapen i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg med handen.

Dela degen i två delar och rulla dem till längder på bakpappersklädd plåt, lika långa som plåten. Placera dem brett isär och platta till längderna något med fingrarna.

Grädda längderna mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Skär dem sedan i sneda snitt medan de ännu är varma. Låt kakorna kallna på plåten.

 

pepparkakssnittar bloggjulkalender 2015 äggfria pepparkakskrydda

 

pepparkakssnittar pepparkakskrydda äggfria

 

pepparkakssnittar pepparkakskrydda äggfri

 

pepparkakssnittar lättbakat äggfria pepparkakskrydda

 

klassiskjulsill

Som bonus blir det en minnenas allé med vad som fanns bakom första luckan i förra årets julkalender. Då bjussade vi på en klassisk julsill med kardemumma, kryddnejlika, kryddpeppar och kanel i inläggningslagen.

Och till er som undrar hur det annars står till med hälsan så kan vi säga att det är på bättringsvägen. Underskatta inte blåbärssoppan i magsjuketider, den sätter sig som en propp på rätt ställe. Nu är det bara att vänta ut de där 48 timmarna innan det är dags att återgå till jobbet. Då kanske aptiten också hinner dyka upp.

 

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Livsnjutarna

   Vi får väl säga, det som inte dödar härdar. 😉 Helt klart att vi hellre gör bort denna magsjukesväng nu än dagarna före julafton. Som tur har inte gubben drabbats, pepppar peppar…
   Ja, vi har laddat upp med både det ena och det andra bakom de resterande 23… något för alla och envar.
   Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.