baci nougat hasselnötter mörk choklad italienska praliner
baci nougat hasselnötter mörk choklad italienska praliner

Lucka 22: Baci – italienska praliner.

Tisdag 22 december 2015

 

Vi räknar dan före dan före dopparedan och vi närmar oss sakta men säkert det som vi alla längtar efter. I evigheter känns det som vi väntat. Under tiden vi fortsätter tråna lite till passar det väl bra att öppna den tjugoandra luckan i julkalendern.

 

blogg julkalender lucka 22

Under vår mat- och vinresa (inte för att vi vill låta tjatiga!) i våras fick vi besöka en av världens största chokladtillverkare Perugina vars topprodukt ända från 1922 heter ”Baci”. Självklart blev vi av den anledningen ivriga att prova en hemlagad variant.

”Baci”, som betyder kyssar översatt från italienskan, består av en choklad- och hasselnötskräm som beströtts med ytterligare hackad hasselnöt och som toppats med en hel hasselnöt och därefter täckts av antingen mörk-, vit- eller mjölkchoklad. Inuti det glänsande omslagspappret tillsammans med pralinen gömmer sig en liten lapp med ett kärleksfullt citat.

 

baci italienska praliner nougat hasselnötter

Den här hemlagade modellen blir något förenklad men vi tycker ändå att den till smaken påminner om det italienska originalet. Så nära som man kan komma på nordiskt hemmaplan utan att ljuga.

Receptet har vi hittat i boken ”Pernillas julgodis” av Pernilla Wahlgren.

 

 

 

Ca. 20 praliner.

 

 

 

200 g rumsvarm nougat
1 dl (50 g) rostade finhackade hasselnötter (finns färdighackade och rostade på påse)
ca. 20 fina hasselnötskärnor
100 g mörk choklad (Lindt 85%)
1 msk smör

 

 

 

 

Skär nougaten i små bitar och lägg i en bunke. Tillsätt de finhackade hasselnötterna och arbeta in dem i nougaten. Forma små bollar av nougaten och lägg på ett smörpapper på en skärbräda. Tryck fast en stor fin hasselnöt på varje boll med den toppiga sidan upp. Ställ in dem i kylen någon timme för att stelna.

Smält chokladen över vattenbad. Klicka i smöret och rör om tills det smälter. Doppa varje baci i choklad och ställ dem att stelna igen på smörpappret i kylen.

Förvara i kylen i en burk med lock.

 

italienska praliner baci nougat hasselnötter mörk choklad

 

baci nougat hasselnötter mörk choklad italienska praliner

 

glöggsill

Har ni ännu lite luckor bland sillarna på årets julbord tipsar vi mer än gärna om en god och enkel glöggsill som helt klart smakar jul. Denna sillinläggning gömde sig bakom fjolårets tjugoandra lucka och den hinner ni ännu göra.

Ikväll stökar vi ytterligare runt i köket. Jansson är klar och sprider sin härliga doft i köket. En frestelse med matjessill enligt frugans önskemål är på gång. Två sillinläggningar står och gottar till sig i kylen. Den ena är verkligen en helvild galen chansning och eget hittepå. Har ni någonsin hört talas om sill och choklad i samma burk?!? Vi lovar återkomma med rapport, i bästa fall recept om det blir gott.

Om vi knyter ihop tomtesäcken för denna gång och återgår till sötsaker. Vilket är ditt favoritjulgodis? Får frugan bestämma här så är det utan tvekan gröna marmeladkulor medan herremannen raskt svarar choklad, något svävande om Paradis- och Aladdinasken.

 

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.