saffransbiscotti rostad mandel jul saffransskorpor
saffransbiscotti rostad mandel jul saffransskorpor

Lucka 17: Fyll upp kakburken med saffransbiscotti.

Torsdag 17 december 2015

 

Om precis en vecka är det julafton i varje koja och slott. Således har vi kommit fram till dagen när det är dags att öppna lucka sjutton i julkalendern. Det var som sjutton!

 

blogg julkalender lucka 17

Idag tänker vi bjuda er på ett recept att baka efter och fylla upp kakburken med lagom till jul. Saffransbiscotti eller saffransskorpor går inte av för hackor för de här är härligt krispiga och goda. Passar alldeles utmärkt att doppa i kaffe eller te för att mjukas upp lite och bli ännu godare.

 

saffransbiscotti saffransskorpor rostad mandel

För att mandelsmaken ska framträda mer valde vi att rosta den hackade mandeln innan den blandades ner i smeten och det blev finfint ihop med den tydliga smaken av saffran. En liten kaka värd sin plats på julens fikabord. Eller vad tycker du?

Receptet har vi hittat här.

 

 

 

Ca. 50 stycken.

 

 

 

150 g sötmandel
75 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
3 ägg
1 paket (1/2 g) saffran
7 dl (420 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

 

 

 

 

Hacka mandeln grovt och bred ut den på en bakpapperklädd plåt. Rosta mandeln på 200°C i ugnens mitt ca. 8 minuter till fin färg. Flytta över på en tallrik för att kallna.

Rör smör, socker och saffran poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget medan du vispar.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker samt mandeln och rör (inte vispa!) ner detta i smeten.

Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla den till två längder, lika långa som plåten. Lägg på plåt med bakpapper. Platta till dem så att de är ca. 2 cm tjocka.

Grädda längderna på ugnens nedersta fals på 175°C i ca. 30 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100°C. Låt längderna svalna något och skär sedan i långa sneda bitar. Lägg dem tillbaka på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnens mitt tills de känns torra, 1 – 1 1/2 timme. Stäng sedan av värmen och låt dem ligga kvar i ugnen på eftervärme tills ugnen kallnat helt, tänk bara på att öppna ugnsluckan emellanåt för att släppa ut ångan.

Förvara saffransbiscottin i en tättslutande kakburk sedan de kallnat.

 

saffransbiscotti rostad mandel saffransskorpor jul

 

saffransskorpor saffransbiscotti jul rostad mandel

 

saffransbiscotti rostad mandel jul saffransskorpor

 

saffranssockerbullar

Är ni inne på det här med att baka med saffran vilket många är i dessa juletider så kan vi kika in bakom fjolårets lucka sjutton för ytterligare inspiration. Då bjussade vi er på saffranssockerbullar fyllda med vit choklad.

Annars har vi precis haft torsdagsmys med Ernst på tv och hans sista julavsnitt. Herr W har gjort sitt gympass. Vi laddar inför helg, frugan har redan tagit fredag och avslutade arbetsveckan med att torka spyor. Det blir nog en extra ingefärsshot idag för att stärka immunförsvaret för vi ska äta julbord imorgon i skärgården!!!

Hur laddar ni inför den sista adventshelgen?

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.