cheesecake jul ädelost pepparkakor
cheesecake jul ädelost pepparkakor

Lucka 11: Ädelostcheesecake med pepparkaksbotten.

Fredag 11 december 2015

 

Fredag gott folk och det är dags att öppna en ny kalenderlucka, den elfte i ordningen. Hur många av er kör med en mer julig variant av fredagsmyset nu i december? I så fall kan vi ansluta till ert sällskap. Vi försöker under denna månad äta allt det där som inte får plats på själva julbordet men som vi inte vill vara utan. Jultapas är ordet!

 

blogg julkalender lucka 11

Luciahelg nalkas och med jultapas ringande i öronen kommer vi idag att servera er en gudomlig cheesecake med ädelost i fyllningen och med en pepparkaksbotten.

 

ädelost pepparkakor cheesecake

Denna ädelostcheesecake har en perfekt balans mellan sälta och sötma, den är krämig och fyllig i sin smak. Den lilla mängden florsocker i fyllningen tar bort salttoppen från ädelosten som gör att det blir symfoni i munnen. Alla vet ju hur gott det är med ädelost och pepparkakor och här kan man få samma kombination men i en och samma kaka.

Cheesecaken är mycket god att serveras i små mumsbitar och passar alldeles ypperligt till småplock en julig helgkväll. Kanske hugger ni in på denna godsak redan denna lussehelg eller så blir den en fin avslutning på julbordet. Den går utmärkt att förbereda dagen innan.

Receptet har vi själva knåpat ihop utifrån inspiration från flertalet andra föreskrifter. Lagt till någon ingrediens och tagit bort någon annan så vi anser att detta recept är vårt eget.

På bilderna ser ni en liten cheesecake med diameter 12 cm, vi valde nämligen att halvera receptet. Är man ett hushåll med bara två pinnar i får man ibland göra på detta sätt, men med lika gott slutresultat vill vi påpeka.

 

 

 

1 kaka, diameter 24 cm.

 

 

 

Botten:

140 g (ca. 20 stycken) pepparkakor
50 g smör

 

 

Fyllning:

4 blad gelatin
3 dl crème fraiche
200 g ädelost
2 msk florsocker

 

 

 

Smält smöret och låt det svalna något. Mixa pepparkakorna till smulor och blanda med det smälta smöret. Spänn fast bakpapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och tryck ut smulorna i botten och även en bit upp på kanten. Ställ kallt så botten stelnar till.

Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca. 5 minuter.

Smula ner ädelosten i en kastrull, blanda ner crème fraiche och sikta ner florsockret. Mixa med stavmixer till en slät massa.

Ljumma ädelostblandningen lite under omrörning, krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i ostmassan. Låt svalna något och häll ostmassan över pepparkaksbottnen.

Låt cheesecaken stelna i kylskåp några timmar eller över natten (för att vara på den säkra sidan).

 

cheesecake ädelost pepparkakor jul

 

ädelost pepparkakor cheesecake jul

 

cheesecake jul ädelost pepparkakor

 

matjesjansson

För ett år sedan bakom lucka elva gömde sig en Janssons frestelse gjord med matjessill för de som inte är så förtjusta i ansjovis. Blev helt klart en favorit hos fru H.W här och den fanns med på förra årets julbord hos oss.

Ikväll ställer vi oss för att röka lax på hemmaplan, vi tänker oss en julrubbad sådan. Ni ska veta att det doftar alldeles underbart av alla julkryddorna i vårt kök som nu mortlats och rörts ihop. Det här ska bli spännande och förhoppningsvis väldans gott! Nu tar vi helg på riktigt.

Vi kan redan nu ge er en hint om vad som komma skall i morgondagens julkalenderlucka. Det smakar juligt och lite sött och passar som hand i handske (eller som julgranen i dess fot) att serveras till denna ädelostcheesecake.

Återstår för oss att önska er alla finingar en underbar start på helgen, var rädda om varandra och njut varje minut!

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  En sak är säker och det är att denna cheesecake måste jag göra. Ojoj, så mycket godsaker ni kommer med, det har jag visst skrivit förr men jag skriver det igen. Min kompis har gjort kanelbullekladdkakan som ni hade här för ett tag sedan, hon tyckte att den var ”grymt” god.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Va roligt att din kompis tyckte om receptet, då är vi också nöjda. 😉
   Låter som en god idé att göra denna ädla cheesecake och glöm då inte glögg- och fikonmarmeladen till så har du alla julens smaker i en och samma mumsbit.
   Kram på dig!

   Svara

 2. Mårtenssons Kök

  Schwoop, tänk vad tiden går! Nu när vi läser igen på våra favoritbloggar så ser vi hur många dagar som försvunnit och hur mycket gott som bjuds på! Denna cheesecaken ligger hört i topp på godsaker vi blir sugna på, så den åker rakt ner i arkivet och blir det inte i år så kommer det ju en ny jul snart:)

  Kramar på er och fortsatt fin helg!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi gjorde en till igår till vårt årliga julfika som vi bjöd in våra vänner till. Den blev mycket uppskattad! Glöm inte glögg- och fikonmarmeladen till. Annars så har vi en bit över om ni är sugna! 😉
   Julkramizar till er!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.