cheddarpaj jul prinskorv rosmarin
cheddarpaj jul prinskorv rosmarin

Lucka 20: Cheddarpaj med prinskorv.

20 december 2014

 

lucka 20 blogg julkalenderRedan framme vid lucka nummer tjugo och här tycker vi det börjar bli dags för en matig paj full med julkänsla. Salta pajer kanske inte alltid förknippas med julstök men denna kan nog få en och annan att ändra sin uppfattning.

Är man less på att äta prinskorv i sin vanliga form är detta en paj man absolut ska prova. Tillsammans med cheddarost och julsenap blir den mättande och mycket god. Rosmarin anas men tar inte över vilket är viktigt eftersom den är en så intensiv örtkrydda. Alla smaker samsas på ett mycket fint sätt och förmedlar julkänsla.

 

cheddarpaj prinskorv

Extra fint blir det när pajen är färdiggräddad och man dekorerar den med lite av den stekta rödlöken samt lite rosmarin.

Receptet har vi hämtat ur ”Julkokboken” från Allt om Mat.

 

 

 

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

Pajdeg:

75 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
3/4 dl kvarg/kesella

 

 

Fyllning:

200 g prinskorv
2 rödlökar
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 ägg
2 msk sötstark senap
1 msk hackad färsk rosmarin
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
150 g riven cheddarost

 

Garnering:

rosmarin
stekt rödlök

 

 

 

 

 

Pajdeg:
Mixa ihop smör, vetemjöl och grahamsmjöl i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt kvargen och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform, ca. 24 cm i diameter, och ställ kallt ca. 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ugnens mitt 10-12 minuter.

Fyllning:
Skär korven i slantar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Stek löken i smör i en stekpanna tills den mjuknat. Ta upp löken på ett fat. Stek korven i stekpannan 2-3 minuter.

Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, senap, rosmarin, salt och peppar. Fördela korv, hälften av rödlöken och ost i pajskalet. Häll på gräddblandningen och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna något före servering.

Garnera pajen med resten av lökklyftorna och rosmarin.

 

cheddarpaj jul prinskorv rosmarin

 

 

I Te-adventskalendern: Mr Earl Green. Grönt te från kontrollerade ekologiska odlingar samt naturlig arom.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.