pannacotta skumtomtar tomteskumpannacotta juldessert
pannacotta skumtomtar tomteskumpannacotta juldessert

Lucka 21: Tomteskum-pannacotta på Skumtomtens dag.

Måndag 21 december 2015

 

Man brukar säga att man anar ugglor i mossen men idag passar det bättre att säga att man anar skumma tomtar på loftet. Idag firas nämligen Skumtomtens dag och vi har kommit fram till lucka tjugoett denna decembermånad.

 

blogg julkalender lucka 21

Som sig bör har vi tagit fasta på de skumma tomtarna och stoppat ner dem i en skrattretande enkel pannacotta med endast två ingredienser, skumt inte sant?! En äkta skumtomte-pannacotta! Vi använde oss av tomtarna med clementinsmak som är årets smak. Dessa tomtar har en spritsig citrussmak som inte känns alltför sötsliskig.

 

tomteskumpannacotta skumtomtar juldessert

Tomteskum-pannacottan blir underbart len och krämig i konsistensen och det här är verkligen en dessert man inte kan misslyckas med.

Pannacottan var fruns dessertbidrag till tjejgalejet för någon helg sedan. Den serverades med en klick lättvispad grädde och en enkel, mjuk samt krämig chokladsås till blir som pricken över i:et. Vill man så toppar man med några skumtomtebitar ovanpå. Gott och juligt så det förslår, svårare än så här behöver det inte vara!

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

5 dl vispgrädde
100 g (1 påse) skumtomtar

 

 

Till servering:

lättvispad grädde
chokladsås (recept nedan)
bitar av skumtomtar

 

 

 

Klipp skumtomtarna i mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull och lägg i skumtomtebitarna. Låt skumtomtarna smälta ner helt under konstant omrörning.

Häll upp i fyra serveringsskålar och låt stå kallt över natten.

 

Chokladsås:

(recept från ica.se med lite egna modifieringar som följer nedan)

 

4 portioner.

 

1 msk (15 g) smör
1 3/4 msk kakao
1 msk ljus sirap
1 msk socker
1 dl vispgrädde
en nypa salt

 

 

Smält smöret i en kastrull, vispa i kakaon. Tillsätt sirap, socker, salt och sist grädden. Låt såsen koka ihop ca. 5 minuter och häll sedan upp i en serveringsskål.

 

tomteskum pannacotta skumtomtar juldessert jul

 

pannacotta skumtomtar tomteskumpannacotta juldessert

 

fruktsoppatorkadfrukt

Ifjol vid denna tidpunkt gav vi er receptet på fruktsoppa på torkad frukt som passar alldeles ypperligt att servera ihop med tomtegröten. Juligare än juligast och detta är smaken från fruns barndomsjular samlad i en skål.

Igår gravade vi vår lax efter ett nytt recept även detta år. Ikväll var det makrillens tur att gräva ner sig bland salt och socker. Vi har även gjort en kryddig och klar sill med svarta vinbär, en nykomling även den. Vi njuter av kvällarna med dessa förberedelser och checkar av att-göra-listan vartefter.

Vi tror vi ligger så bra i fas detta år att vi till och med vågat oss på att köpa varsin bingolott till uppesittarkvällen. Aldrig hänt förr! Vi brukar ju vara de där som står i köket halvsovande fram till 1-tiden på natten innan julafton. Hur ser det ut hemma i er koja för tillfället?

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.