portvinskyckling portvin timjan jul kastanjechampinjoner
portvinskyckling portvin timjan jul kastanjechampinjoner

Lucka 19: Portvinskyckling.

Lördag 19 december 2015

 

Denna lördagsmorgon sitter vi och myser tillsammans över en hotellfrukost ute i den bohuslänska skärgården. Lördagslyxar till det ordentligt så här sista helgen innan julafton. Hur ser ert lördagslyx ut? I räkningen har vi kommit fram till den nittonde luckan i ordningen och då är det bara att öppna den omedelbums.

 

blogg julkalender lucka 19

Behöver ni inspiration till helgens middagar kanske ni hittar det här och nu. Idag bjuder vi er nämligen på en smakrik kyckling kokt i portvin, något som vi förknippar starkt med julen.

 

portvinskyckling portvin timjan kastanjechampinjoner

Tillsammans med kycklingen slänger vi ner lite kastanjechampinjoner i grytan. Använder vi svamp i matlagningen får de gärna smaka svamp vilket kastanjechampinjonerna gör.

Detta är verkligen inte den vackraste maträtten, den gör sig inte alls bra på bild men vilken tur att den smakar så mycket godare. Den är mustig och fyllig samt kryddig tack vare portvinet.

Till kycklinggrytan serveras jasminris så att all den goda såsen sugs upp, här ska inget bli kvar på tallriken.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

650 g kycklingfilé
smör och olivolja till stekning
250 g kastanjechampinjoner
1 1/2 dl portvin
1 stor vitlöksklyfta
några färska kvistar timjan
3 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 1/2 tsk lökpulver
2 tsk soja
3/4 msk idealmjöl
salt, svartpeppar

 

 

 

 

Dela kycklingfiléerna i större bitar och bryn dem i en blandning av smör och olivolja i en gryta. Tillsätt skivade kastanjechampinjoner och låt dem fräsa med en stund tillsammans med grovhackad vitlöksklyfta samt timjankvistarna. Slå på portvinet och låt småkoka under lock 15-20 minuter.

Häll på grädden och tillsätt fond, lökpulver och soja. Smaka av med salt och svartpeppar. Red av med idealmjöl och låt grytan småputtra några minuter så att den tjocknar.

Servera portvinskycklingen med jasminris så sugs all den goda såsen upp.

 

portvinskyckling portvin timjan jul kastanjechampinjoner

 

sötpotatislåda

För övrigt vill vi tipsa om en egenkomponerad vegetarisk sötpotatislåda med chili som toppats med sesamfrön. Den fanns bakom fjolårets kalenderlucka nitton och vi åt den till både prinskorv och ugnsstekt fläskfilé. Den blev inte långvarig i vårt kök innan vi hade mumsat i oss hela härligheten.

Ikväll dukar vi upp det årliga julfikat för våra vänner. Något av en jultradition har det blivit, en mysig sådan. En kväll vi verkligen ser fram emot och det brukar vara ömsesidigt. Och ingen ska behöva gå hem med tom mage!

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.