sötpotatischips sötpotatis limeaioli tryffelmajonnäs tilltugg höstmiddag batat batatchips
sötpotatischips sötpotatis limeaioli tryffelmajonnäs tilltugg höstmiddag batat batatchips

Äppelbellini och hemmagjorda sötpotatischips – höstlig drink med tilltugg.

Fredag 23 september 2016

 

Lagom till helgen presenterar vi nu förra helgens välkomstdrink och tilltugg på temat höst. En bellini med smak av äpple och kanel samt krispiga och knapriga chips av sötpotatis att dippa i både tryffelmajonnäs och hemmagjord limeaioli.

Vi har tidigare bloggat om mango bellini som vi serverade våra vänner en nyårsafton men denna gång ville vi ha en höstligare smak på drinken. Vi kom på den briljanta idén (om vi får säga det själva!) att använda oss av vårt smarriga äppelmos med smak av kanel och calvados. Och det blev inte helt fel om vi säger så! Inte en droppe kvar i glasen när det blev dags för nästa rätt på menyn. Chaufförsvarianten blev spetsad med fruktsoda och blev lite sötare men söta Erika hade inget emot detta för hon gillar sött.

Det kan nog inte ha undgått någon att vi är stormförtjusta i sötpotatis och sötpotatis är ju en rotfrukt och rotfrukter är höst. Ja, så ni förstår vår tankekedja. Rotfruktschips är himla gott men svinaktigt dyrt för en liten köpt påse så därför ville vi prova göra egna chips av just sötpotatis. Dock rätt så tidskrävande (så börja i god tid, gärna kvällen före och bli inte förskräckta när de krymper ihop framför ögonen på er) men sötman från sötpotatisen ihop med lite salt doppad i tryffelmajonnäs, omnomnom! Tack Amy för inspirationen!

Dessa urgoda sötpotatischips blir även vårt allra första bidrag till ”Månadens gröna” där temat för september är rotfrukter. En vegetarisk/vegansk utmaning med olika teman för varje månad där syftet är att sprida inspiration och goda gröna recept.

 

Äppelbellini:

Till varje champagneglas:

1 1/2 msk äppelmos (recept hittas här)
mousserande vin, kylt (alternativt fruktsoda för alkoholfri drink)

 

Fördela äppelmoset i  champagneglas. Ställ kallt fram till servering. Fyll upp med mousserande vin och rör om så att äppelmoset löser upp sig. Servera genast.

 

äppelbellini bellini äpple äppelmos kanel calvados fördrink höstmiddag välkomstdrink

 

Sötpotatischips:

Ugnstemperatur: 120°C eller 100°C varmluft för flera plåtar åt gången.

 

Tvätta sötpotatisen noga. Skiva sötpotatisen tunt, gärna med mandolin, potatisskalare eller osthyvel. Lägg skivorna i en bunke och blanda med lite olivolja. Lägg ut skivorna på en bakpappersklädd plåt utan att de rör vid varandra för riktigt krispiga chips. Strö över fint medelhavssalt.

Låt sötpotatisskivorna stå i ugnen 2- 2 1/2 timme. Chipsen blir krispigare ju längre tid de står i ugnen. Låt kallna på plåt och förvara sedan i tättslutande burk.

 

Tryffelmajonnäs:

Blanda majonnäs av god kvalitet med tryffelolja enligt eget tycke och smak och smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå och dra en stund innan servering.

 

Limeaioli:

Denna aioli har en fin och frisk smak av lime som även går fint ihop med skaldjur.

 

1 äggula, rumsvarm
1/2 msk färskpressad limesaft
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl solrosolja
salt, svartpeppar

 

Vispa samman äggula, limesaft, senap och vitlök. Vispa i solrosoljan först droppvis och sedan i en jämn stråle. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra en stund innan servering.

 

sötpotatischips sötpotatis limeaioli tryffelmajonnäs tilltugg höstmiddag batat batatchips

 

Idag har vi haft ledigt tillsammans, började dagen med en riktig mysfrukost följt av en promenad för att införskaffa det sista inför Frankrike-resan. Sedan har vi i lugn takt packat resväskorna, avnjutit goda rester till middag och nu är det nog dags att krypa i säng för några timmars sömn bara vi lyckas somna. Väckarklockan är inställd på 01.30.

Ibland får man en känsla av att det är något man måste göra. Idag kände frun i huset att det nog var läge att dubbelkolla att bokningen (som vi gjorde i måndags) av taxin till inatt 02.45 faktiskt hade registrerats. Tur var väl det! Damen i telefon hittade ingen sådan bokning men försäkrade att taxin skulle stå utanför vår dörr inatt.

 

Skål på er alla finingar!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.