äppelmos-calvados-kanel
äppelmos-calvados-kanel

Vårt eget recept på höstens godaste äppelmos.

Höstrusket är på topp utanför vårt fönster, det blåser, är grått och regnigt. Men se termometern verkar ha fått värmeslag, +13 visar den idag. Vår fastighetsskötare springer runt på gräsmattorna och flyttar runt på alla nedfallna löv och själv sitter frugan inne och myser och tittar ut. Gårdagens line dance spritter fortfarande i hennes ben så det är svårt att sitta helt still. Men snart är det dags att bege sig till Tårtdecor för att införskaffa lite nya saker inför tårtan som ska göras till kommande helg. En tårta till en 50-års fest ska det bli!

Men nu till dagens recept. Höstens äppelskörd har varit stor. Förhoppningsvis har ni lite äpplen kvar för idag har fotograferskan äntligen greppat kameran och fångat en del av vår förädlade äppelfångst på bild. Därför kan vi idag dela med oss av vårt eget recept på höstens godaste äppelmos, om vi själva får säga det!

Ett äppelmos de luxe som mer än väl platsar på kalas! Ha det som fyllning i tårta, rulltårta eller småkakor. Servera det till hemlagad vaniljglass eller smyg ner det i en paj. Varför inte lyxa till den rostade mackan med ett lager äppelmos på toppen. Mumsmums är vad detta äppelmos är! Och därför får dessa mosiga äpplen bli vårt bidrag till Månadens sötsak där oktobers tema är kalas.

 

Sockermängden är inte så stor för att lyfta den syrliga äppelsmaken för det är ju den, i alla fall vi, vill åt. Mos av äpplen ska smaka äpplen och inte socker! Sedan har detta äppelmos en rund och varm smak av kanel, alldeles så där lagom mycket och till sist rundar vi av äppelsmaken och gör den lite fylligare med att tillsätta lite calvados i moset. Japp, här har ni ett finfint och höstligt äppelmos med kanel och calvados i en och samma burk. Lyxigt äppelmos, inte sant?!

Äppelmos är starkt förknippat med fruns barndom och mannagrynsgröt. Lillebror är i princip uppvuxen med detta i magen, det är nog därför han är så stark och energisk idag. Lite som Karl-Alfred som åt sin spenat. Ett tag blev det liiite för mycket av det goda hemmavid men dagen till ära, ikväll blir det faktiskt just mannagrynsgröt med en stor klick äppelmos till middag, och vid sidan av tallriken en limpmacka. (Överlyckliga för att vi hittat en halv jullimpa i frysen som behöver ätas upp innan det blir dags att baka nya!)

 

8 mindre burkar.

 

ca. 2 1/2 kg äpplen, oskalad mängd (vi använde äppelsorten Alice)
saften från 1 citron
2 dl vatten
1 stor/ 2 små kanelstänger

500 g syltsocker

3 cl calvados

 

Skala äpplena, skär bort skadade partier och allt kärnhus. Skär äpplena i mindre bitar och lägg i vattenbad under tiden resten förbereds så att de inte mörknar.

Lägg äppelbitarna i en stor kastrull med vatten, citronsaften och kanelstängerna. Koka på svag värme och rör om med jämna mellanrum tills äppelbitarna har blivit så mjuka att de mosas sönder. Det tar ca. 40 minuter.

Ta upp kanelstängerna och mixa äppelmoset slätt med en stavmixer. Rör ner syltsockret och koka på svag värme ca. 20 minuter. Rör om ofta så det inte bränner vid i botten! Här kan man testa vilken konsistens det färdiga moset får genom att lägga en liten klick på ett fat och ställa i kylen tills det kallnat. Vill du ha ett fastare mos kokar du det en stund till.

Ta kastrullen bort från värmen och låt stå en liten stund, rör sedan ner calvados.

Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut dem. Förvara mörkt och svalt.

Låt gärna äppelmoset stå några dagar innan det är dags att äta av det för då har smakerna satt sig och mognat till.

 

Äppelmos de luxe med smak av kanel och calvados.

 

 

Smarrig äppelstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.