friterad ansjovis dubbelpanerad citron jul
friterad ansjovis dubbelpanerad citron jul

Lucka 23: Friterad ansjovis. Salt tilltugg på uppesittarkvällen.

Onsdag 23 december 2015

 

Onsdag och lillördag men ändå en dag utöver det vanliga. Säg visst är det något speciellt med dagen innan julafton. Det hänger något märkligt i luften, som om en godhjärtad fe svingat sitt trollspö över vår värld och överöst den med julmagi. Vips så är det minsann dags att öppna julkalenderns näst sista lucka.

 

blogg julkalender lucka 23

Innan julhysterin drog igång varnades det för ansjovisbrist och därför valde man att göra ansjoviskryddad sill att fylla tomrummet i affärens hyllor med. Någon som känt av ansjovisbristen? Vi tog fasta på varningen och hamstrade några extra burkar med ansjovis så länge det fanns.

Så om ni är klar med herr Jansson och har någon burk ansjovisfilé över passar det alldeles utmärkt att fritera dem. Japp, du läste rätt – friterad ansjovis frestar vi er med så här dan före dopparedan. Ett knaprigt och krispigt tilltugg till den där godaste julölen när man blir lite saltsugen på uppesittarkvällen (innan skinkan är griljerad och man kan ta den där obligatoriska skink- och senapsmackan).

 

friterad ansjovis citron

Detta är helt klart ansjovis på ett nytt sätt men det blir så gott. Kanske en ny jultapas att introducera till familj och vänner. Förutsätter dock att alla är någorlunda förtjusta i ansjovis men däremot gillar frun detta som annars brukar hålla sig till matjessill.

Vi serverar enkelt på en liten salladsbädd med en citronklyfta bredvid för citronen bryter fint av sältan. Och att ha några tomma urdiskade förpackningar ger ju helt klart ett lyft vid serveringen.

Lova att ni är försiktiga när ni friterar och gör det alltid på nyktert huvud. Ha alltid ett lock till hands att täcka kastrullen med ifall mardrömmen är framme och oljan fattar eld. Släck aldrig med vatten för det får ödesdigra och omfattande konsekvenser.

Inspiration fick vi från ica.se men vi har gjort lite egna modifieringar som följer nedan.

 

 

 

2 portioner (som tilltugg/förrätt).

 

 

 

125 g ansjovisfiléer (Grebbestad)
1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl panko ströbröd

6-7 dl frityrolja

 

 

Till servering:

salladsmix
citronklyfta

 

 

 

Torka av ansjovisen på bägge sidor med hushållspapper. Vispa upp ägget. Lägg vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd på varsin djuptallrik.

Vänd ansjovisfiléerna på bägge sidor i vetemjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet.

Värm oljan i en kastrull till 180°C (använd gärna hushållstermometer) och fritera de dubbelpanerade ansjovisfiléerna snabbt i omgångar, ca. 4 åt gången så kallnar inte oljan. Fritera tills de får fin färg, använd en stekpincett att vända på dem. Observera att friteringen går väldigt fort. Låt ansjovisen rinna av på hushållspapper.

Servera genast på en salladsbädd med en citronklyfta.

 

friterad ansjovis dubbelpanerad citron jul

 

 

vörtbrödlångpanna

Något annat juligt och gott som ni ännu hinner baka är det fantastiskt mumsiga vörtbrödet i långpanna som vi serverade er receptet på förra dopparedan. Att trycka ett hjärta med hjälp av en pepparkaksform i varje ruta förtydligar att brödet är bakat med extra mycket kärlek.

Hos oss väntar frun på att få hem gubbelelle från jobbet, sedan kan vi båda ståta med jullov. Nu ligger vi så bra till i julstöket så det återstår endast att koka och griljera julskinkan. Så ikväll blir det gott och väl tid över för soffhörnet och med bingolotterna i högsta hugg. Vad tänker du göra denna uppesittarkväll, stressa eller slappa? Valet är helt och hållet ditt.

Vi lovar titta in en snabb sväng imorgon för den sista julkalenderluckan, håll utkik för det utlovas något enkelt men så gott som innehåller både saffran och västerbottensost!

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Tyvärr ingen ansjovis kvar 🙁 och glögg har jag druckit så jag kan inte åka och köpa heller…
  men det låter supergott så jag kommer definitivt att prova framöver. Ha nu en mysig uppesittarkväll och så håller jag tummarna för att ni sitter med vinnarlotter 🙂

  Svara

 2. Faster

  Hej. Dagen har gått åt till morots-, kålrots- och leverlådor. Hela huset doftar jul! God jul till er där borta i förskingringen.

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.