kycklinggryta höst dragon äpple äppelcider
kycklinggryta höst dragon äpple äppelcider

Kyckling i cider- och dragonsås. Bokrecension av ”Nyttigt, billigt, snabbt och inte alltför äckligt”.

Torsdag 20 oktober 2016

 

Jomen visst, ett blogginlägg är väl på tiden. Det är inte så att vi inte ätit mat sedan vi kom hem från Frankrikeresan (för övrigt en helt fantastisk resa som vi kommer att berätta om längre fram!) utan för att både hälsa, humör och teknik sviktat om man ska ta den enkla versionen. Så för att göra detta inlägg lite extra festligt bjuder vi på en god och höstlig gryta med kyckling som huvudingrediens. En gryta som ger lite franska vibbar.

 

kycklinggryta höst dragon äpple äppelcider crème fraiche

Kycklingen får koka sig mör i äppelcider som ger grytan en mustig smak med höstliga toner. Att örtkryddan dragon skulle gifta sig så bra med äpplen hade vi ingen aning om så det var en mycket trevlig överraskning. Använd gärna lite syrliga äpplen för att bryta av det krämiga. Grytan serveras med fördel med ris av valfri sort.

Receptet har vi hittat i en gammal bok från 1994; ”Läckert av kyckling”, ICA-Kurirens bästa recept men gjort några egna små justeringar.

 

4-6 portioner.

 

1 kg kycklingbröstfilé
salt
1/2 tsk vitpeppar
3 msk vetemjöl
smör till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 flaska (330 ml) halvtorr äppelcider, t.ex Cidraie (nr. 1806)
2 tsk torkad dragon
1 msk kycklingfond
2 dl crème fraiche
1/2 msk idealmjöl
3 stora röda äpplen, gärna lite syrliga

 

 

Skär kycklingfilérrna i något mindre bitar. Salta på bägge sidor. Blanda mjöl och vitpeppar och vänd kycklingbitarna i blandningen. Bryn bitarna, några i taget, i smöret i en het stekpanna, lägg över i en gryta. Koka ur stekpannan med lite cider och häll över i grytan.

Skala och grovhacka löken, skala och finhacka vitlöksklyftan och fräs dem i smör tills de är mjuka och genomskinliga. Häll över i grytan. Tillsätt all cider samt dragon och kycklingfond. Låt sjuda under lock ca. 30 minuter. Rör sedan ner crème fraichen och idealmjölet.

Skölj och kärna ur äpplena, dela dem i klyftor med skalet kvar. Lägg ner dem i grytan och låt allt sjuda under lock ytterligare 5-10 minuter, man vill ha lite tuggmotstånd kvar i äppelklyftorna. Smaka av med salt. Servera grytan med ditt eget favoritris, själva hade vi råris på tallriken.

 

kycklinggryta höst dragon äpple äppelcider

 

kycklinggryta höstgryta höst dragon äppelcider äpple

 

Så var ju en bokrecension utlovad också. Det är inte ofta en sådan dyker upp här, torde faktiskt vara den allra första men kanske inte den sista.

Titel: Nyttigt, billigt, snabbt och inte alltför äckligt
Författare: Anton Landgren
Utgiven: 2016
Antal sidor: 114

Efter att ha läst denna parodi på kokbok på förfrågan av Anton Landgren själv är det en fråga som snurrar i huvudet; är författaren i allra högsta grad allvarlig i det han skriver eller driver han allt till sin spets bara för att skapa reaktioner hos sin läsare? Är det verkligen så här han äter på riktigt eller är allt hittepå? Till och med hans mamma vägrade skriva förord till boken. Man anar humor och som läsare drar man på munnen. Man blir förundrad och man känner sig äcklad i egenskap av matbloggare och matinspiratör.

 

bokrecension anton landgren parodi kokbok

Hälften av vinsten för boken går oavkortat till organisationen ”Läkare utan gränser” och då tjänar ju boken i sig själv ett syfte och just därför valde vi att följa Antons önskan att recensera den. Författaren har själv bekostat tryckningen av denna bok men var det verkligen värt det kan man fråga sig.

Boken är uppdelad i sju luftiga kapitel med färgkodade texter beroende på läsarens humör för dagen. Tydliga bilder illustrerar författarens texter.

”Mat är något som gör att man orkar göra andra saker. Mat är något man tyvärr måste ha i sig och helst ska det gå snabbt. Man bör inte äta för mycket och det gör inget om det inte är jättegott.” Detta är 27-åriga Antons tankar om mat och vi kan inte låta bli att tycka synd om personer som har denna inställning till mat men vi vet att de finns och det finns sällan något vi kan göra för att ändra på den saken.

I Antons torftiga matlagning använder han sparsamt med kryddor, salt och grillkrydda eller svartpeppar är alldeles tillräckligt. Han förespråkar minimalism i köket och anser att kastrull och sked räcker som redskap. Han äter gärna direkt ur förpackningar, fördelar frukt och grönsaker med tänderna, allt för att minimera disken. ”I en perfekt värld hade man inte behövt diska.”

Diskbänken räcker gott och väl som matbord, helst ska man ha en större om man bjuder in gäster. Att duka är helt onödigt och det är bra att stå upp och äta eftersom man sitter stora delar av dagen. Kan man dessutom göra något annat under tiden man äter är det en stor fördel och sparar tid.

Anton ger även exempel på sina misslyckanden i köket som t.ex. när han brände vid pasta i kastrullen eftersom vattnet kokat bort. Fönsterputs användes till disken eftersom han inte såg skillnad på flaskorna. Han har även lyckats bränna russin i mikron.

Har man svårt att veta hur mätt man är efter en måltid där frukost, lunch och middag inte ger några större variationer i Antons kök i Mölndal, kan man alltid använda sig av hans detaljerade mättnadsskala.

Boken avslutas med ett kapitel från personer som berörts av hans matlagning. På flera ställen i boken uppmuntrar Anton läsaren att ta kontakt med honom via e-post och som belöning bli bjuden på valfri maträtt ur boken. Kanske någon vågar sig på att önska hans franska löksoppa som pryder bokens framsida; kokt vatten med en hel lök i och efterfrågar man mer löksmak kan man prova på att skala löken lite först.

Efter att ha läst denna kokbok som är skriven ”för dig som inte tycker om att laga mat och vill ha tid över till roliga saker” kan man undra om vi har någon gemensam nämnare över huvud taget med Anton. Det skulle i så fall vara hans stora förtjusning i jordnötssmör som han gärna äter ofta och i stora mängder.

 

Smaklig måltid!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.