pestopaj ugnsbakade grönsaker ägg pesto
pestopaj ugnsbakade grönsaker ägg pesto

Pestopaj med bakade grönsaker.

Fredag 5 februari 2016

 

Idag kommer huvudrätten från förra fredagens tjejkväll. Louise som är en hejare på paj serverade en vegetarisk pestopaj gjord med ugnsbakade grönsaker där prosciutto, salami, kalamataoliver och en enkel sallad serverades som tillbehör. Perfekt för både vegetarianen och för den som vill ha lite mer köttigt vid sidan om.

 

pestopaj ugnsbakade grönsaker

Grönsakerna i pajen fick en sötaktig smak tack vare att de först bakats i ugnen och gick fint ihop med de lite saltare tillbehören. Pajen känns fräsch och lätt när den inte innehåller någon ost och peston ger dessutom en fin smak.

Det lustiga var att både förrätten (receptet hittas här), de italienska salladsspetten som Neta bjöd på, och denna paj var Italien-inspirerade utan att vi visste om vad den andra skulle trolla fram. Det är det som är så spännande med tjejkvällar där var och en står för antingen förrätt, huvudrätt eller efterrätt. Varje rätt som man själv inte är ansvarig för blir en överraskning.

Receptet kommer från ”Bonniers stora kokbok”.

 

 

 

1 paj.

 

 

Pajskal:

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

 

 

Fyllning:

2 paprikor, röd och gul
2 rödlökar
1 squash (ca. 300 g)
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 dl mjölk, 3%
1 dl pesto

 

 

Till servering:

blandad sallad
prosciutto
italiensk salami
kalamataoliver

 

 

 

Jobba in smöret i mjölet, tillsätt vattnet och jobba raskt ihop allt, eller gör det i en matberedare med kniven monterad.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca. 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylskåp 15-30 minuter.

Sätt ugnen på 250°C.

Kärna ur paprikorna och skala löken. Skär paprikorna i bitar, löken i tunna klyftor och squashen i skivor. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt och stänk över oljan och krydda med salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen 15-20 minuter.

Vispa ihop ägg, mjölk och pesto.

Sänk ugnsvärmen till 200°C. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca. 10 minuter. Lägg i de ugnsbakade grönsakerna och häll över äggsmeten.

Grädda pajen mitt i ugnen ca. 35 minuter eller tills pajen fått fin färg och fyllningen stannat.

Servera pajen med tillbehören vid sidan om.

 

pestopaj ugnsbakade grönsaker ägg

 

pestopaj ugnsbakade grönsaker ägg pesto

 

Idag är det inte bara fredag utan det är både Nutelladagen och Runebergsdagen. Med andra ord mycket att välja på till fredagsmyset. Varför inte fixa en smarrig Nutellapaj med endast fem ingredienser och som dessutom inte behöver någon ugn? Eller kanske du föredrar traditionella Runebergstårtor fuktade med punsch och som dekorerats med hallonsylt och glasyr? Du väljer!

nutellapajrunebergstårta

 

 

 

 

 

 

 

 

Skål på er alla finingar denna första februarifredag och…

 

 

Smaklig pajstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.