IMG_9083.jpg
IMG_9083.jpg

Runebergstårta som inte är en riktig tårta.

Idag, 5 februari, är det Runebergsdagen hemma i vårt fädernes land och vi hyllar nationalskalden Johan Ludvig Runebergs  (1804-1877) minne med denna lilla bakelse. Därför att det sägs att han dagligen åt en sötsak som denna och att det var hans fru Fredrika som skapade tårtan. Det finns säkert minst lika många varianter av Runebergstårtan som det finns bagare och det här är min tolkning. Jag har inte varit någon stor anhängare av bittermandel men här är den helt oersättlig, det skulle inte vara den ”rätta” smaken annars. Och självklart har jag ju bakat den själv för här i Sveariket finns den inte att få tag på, inte där jag rör mig i alla fall…

Nu har jag också invigt och provbakat i min Runebergstårtform av silikon. Tack svärmor! Jag blev riktigt nöjd! Nu ser de verkligen ut som de ska göra. Och smaken kan jag inte klaga på heller! De blir ännu mer saftiga av att jag också valt att ha i hallonsylt innan gräddning som sedan sjunker ner i tårtan under tiden i ugnen. Fanfar för Runeberg och kanske en trudelutt av nationalsången som han skrev… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Ursprungsreceptet fick jag av en gammal klasskompis men jag har återigen varit och modifierat lite grann. Så detta recept ger 6 stora tårtor om man använder sig av en särskild form som jag gör eller gör dem i vanliga muffinsformar och då blir de 12-16 st.

Ugnstemperatur: 200°

 

1 ägg, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl mald mandel
1 dl ströbröd
1 dl kaksmulor av t.ex. pepparkakor, digestivekex
135 g smält smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
några droppar bittermandelarom
1/2 krm krossad kardemumma
hallonsylt

 

Garnering:

punsch
hallonsylt
glasyr (florsocker+citronsaft+vatten)

 

 

 

 

 

 

 

Smörj silikonformen.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt grädden, rör om.
Blanda i mald mandel, ströbröd, kaksmulor, kardemumma och det smälta, avsvalnade smöret. Tillsätt bittermandelaromen droppvis till önskad smak.
Blanda vetemjöl med bakpulver och blanda ner i smeten, rör om.

Fördela smeten i formarna. Gör en liten fördjupning med hjälp av en tesked och lägg lite hallonsylt i gropen.

 

 

 

 

 

 

 

Grädda mitt i ugnen ca. 20 minuter (något kortare för vanliga muffinsformar). Låt dem svalna på galler i formen. När de är helt kalla tar du upp dem ur formarna och garnerar dem. Rör ihop glasyren till lagom trögflytande konsistens. Fukta uppe på tårtorna med lite punsch, lägg på en klick hallonsylt och ringla glasyr runt hallonsylten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.