mixed grill majskolv tomat fläskkarré kycklingfilé
mixed grill majskolv tomat fläskkarré kycklingfilé

Mixat från grillen med våra favoriter på tallriken.

Fredag 20 maj 2016

 

På denna tallrik har vi samlat några av våra favoriter från grillen som vi serverar med en tzatziki gjord på zucchini och rostad vitlök. Grillat – och genast steg fredagshumöret rakt upp mot skyn i alla hem, inte sant?!?

 

mixed grill tzatziki parmesantomat majskolv kycklingfilé fläskkarré sweet chili-marinad

Denna sweet chili-marinad är en favorit hemma hos oss. Den passar både till griskött och kyckling eftersom båda är milda i smaken. Vi använder hela kycklingfiléer som vi delar längs med på mitten, därmed förkortas grilltiden. Skivad fläskkarré med ben är god att grilla och blir extra saftig med sitt insprängda fett.

Parmesantomaterna förknippar vi alltid med våra somrar vid stugan i Västerbotten (utanför Lycksele) för där var första gången vi improviserade och åt dem. Just sättet att göra något gott av vad vi hade kvar i matväg och att stå och riva parmesanost så det flög hit och dit kändes lite Jamie Oliver-aktigt.

 

grillad majskolv chiliflakes västerbottensost parmesan tomat

Bredvid dessa tomater serverar vi grillade majskolvar. Det smälta smöret förhöjer smaken på majsen och får ytterligare skjuts av chiliflakes och Västerbottensost.

När man rostar vitlök blir den mild, fyllig och sötaktig i smaken så att även de som är mindre förtjusta i vitlök kan tycka om denna tzatziki. Istället för gurka river vi ner zucchini som är mindre vattnig och gör att denna kalla vitlökssås får en tjockare konsistens. God till allt grillat!

 

Sweet chili-marinad:

(räcker till marinering av 500-600 g kött)

1 dl olivolja
2 msk sweet chili-sås
2 msk kinesisk soja
saften av en liten lime
1-2 klyfta pressad vitlök

 

Rör ihop alla ingredienser och låt marinaden dra en stund innan den används. Marinera köttet i dubbla plastpåsar minst 2 timmar men gärna över natten i kylskåp, vänd på köttet ett par gånger. Grilla under lock på fin kolbädd 3-4 minuter per sida beroende på tjocklek.

 

Parmesantomater:

1/2 – 1 tomat/person.

 

stora tomater
salt
grovmalen svartpeppar
finriven parmesanost

 

Halvera tomaterna, salta och krydda rikligt med ny- och grovmalen svartpeppar och toppa med ett tjockt täcke finriven parmesanost. Grilla på sidan om och under lock så länge att osten smält och tomaterna fått lite färg undertill.

 

 

Grillade majskolvar:

4 portioner.

 

2 hela majskolvar, förkokta
smält smör
3/4 tsk chiliflakes
3/4 dl finriven Västerbottensost
flingsalt
hackad persilja

 

 

Blanda chiliflakes och den rivna osten på en tallrik.
Dela majskolvarna på mitten. Pensla dem med smält smör innan de läggs på grillen. Grilla dem ca. 5 minuter tills de fått fin färg runtom.
Rulla dem direkt i smält smör och därefter i chili-ostblandningen. Strö på lite flingsalt och toppa med färsk hackad persilja innan servering.

 

Tzatziki:

2-3 portioner.

 

5 vitlöksklyftor
olivolja

2 dl turkisk yoghurt
100 g zucchini
1 tsk olivolja
salt
svartpeppar

 

 

Skala vitlöksklyftorna och rosta dem i olivolja i stekpannan tills de blir mjuka och får gyllene färg. Lägg över på en tallrik, låt svalna och mosa dem sedan med en gaffel.

Grovriv zucchinin och blanda med lite salt, låt dra i 10 minuter och pressa sedan ur vätskan. Blanda zucchinirivet med vitlök, turkisk yoghurt och olivolja, smaka av med salt och peppar.

 

tzatziki rostad vitlök zucchini grillsås turkisk yoghurt

Tzatziki gjord på rostad vitlök och zucchini.

 

mixed grill majskolv västerbottensost tomat parmesan kycklingfilé fläskkarré grillat

 

mixed grill majskolv tomat fläskkarré kycklingfilé

För att fira att värmen var tillbaka grillade vi faktiskt igår. Vi testade Kronfågels färdigmarinerade kycklingfilé med smak av dragon och citron. Det var minst sagt en positiv överraskning som vi gärna köper hem fler gånger om vi själva matplanerat fel och det inte finns tid för att marinera själva. Vi klurar på att försöka återskapa denna marinad och lyckas vi så återkommer vi om den.

Imorgon blir det cruising för hela slanten i vår lilla stad. En stor folkfest för alla åldrar med mycket fina amerikanska gamla bilar att titta på och en och annan pilsnerhäck. Vädret har ändrat sig till det bättre så nu planerar vi picknick med vårt kompisgäng. Vi håller tummarna för lite sol!

Som bäst skvätter det ner lite regn. Frugan ska göra sig redo för lite 5-kamp After Work på Liseberg ikväll för att tacka av en kollega som ska sluta. Det ser hon framemot eftersom hon aldrig testat det innan. Herr W har en dragen gris (pulled pork) som väntar på honom som fick gå klar i ugnen under natten så hans matbekymmer är redan lösta för denna fredagskväll.

Med önskan om ett skönt fredagsmys till er alla finingar och…

 

 

Smaklig grillmiddag!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.