grillad makrill kryddsmör fisk grill
grillad makrill kryddsmör fisk grill

Hel makrill på grill med kryddhett smör och pepparrotspotatis.

Måndag 6 juni 2016

 

Att tillaga fisk på grillen är verkligen jättegott, så enkelt och det är riktig sommarmat. Och sommaren får vi verkligen njuta av nu! Vi har tidigare frestat er med helgrillad makrill med färsk koriander- och chilidressing. I helgen blev vi allt sugna på makrill och som av en slump hade vi sett ett spännande recept i tidningen Grillfest från Elle mat & vin (1/2016). Det enda vi gjorde annorlunda var att vi rimmade fisken innan den hamnade på grillen.

 

grillad makrill kryddsmör fisk grill

Helgrillad fisk blir härligt saftig och här har makrillen fått smak av ett riktigt hett kryddsmör som är smaksatt med cayennepeppar, koriander, rökt paprikapulver, senapspulver och tabasco. Makrillen smörjs in både ut- och invändigt med detta kryddiga smör och sedan är den bara att slänga på grillen.

Till denna grillade makrill tipsades det också om en potatissallad med smak av pepparrot. Den här måste ni bara prova! Kokt potatis som smörstekts till gyllene färg innan den blandas med en gräddsås smaksatt med pepparrot, gräslök och citron. Den var galet god! Och den här potatissalladen skulle nog kunna passa till vilken fisk som helst, särskilt lax.

 

 

 

6 portioner.

 

 

6 hela, rensade makrillar

Lag till rimning:

1 liter vatten
1 dl fint medelhavssalt
1 liten citronklyfta, saften + skalet

 

Blanda vatten, citronsaft, citronskal och salt i en stor bunke och rör om tills saltet löst sig. Skär snitt på makrillens sidor. Rimma fiskarna i lagen ca. 15 minuter, vänd efter halva tiden. Lyft upp fiskarna och torka dem med hushållspapper.

 

Kryddsmör:

100 g smör, rumsvarmt
1 tsk cayennepeppar
1 tsk malen koriander
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk socker
1/2 tsk senapspulver
4-6 droppar tabasco
2 msk rödvinsvinäger

 

 

Rör ihop alla ingredienser till kryddsmöret och smörj in fisken både in- och utvändigt. Lägg fisken i en smord rostfri ugnsform som passar på grillen. (Vi använde en emaljerad grillpanna med lite hål i botten för att fisken skulle få ännu mera smak av grillat.)

Sätt formen på gallret och grilla 12-15 minuter. Makrillen är färdig när köttet släpper från benen.

 

Pepparrotspotatis:

1 kg potatis (färsk)
2 msk smör
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 citron, saften
2-3 msk riven färsk pepparrot
1 msk flytande honung
1 knippe gräslök
salt, svartpeppar

 

 

Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt dem svalna och skär sedan i halvor. Stek potatisen gyllene i smör.

Blanda grädde och citronsaft i en skål. Rör ner pepparrot, honung och hackad gräslök. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåp 30 minuter.

Blanda pepparrotssåsen med den stekta kalla potatisen och servera till den grillade makrillen.

 

potatissallad potatis pepparrot till fisk

 

grillad makrill kryddsmör fisk grill

 

Som  vi har gottat oss i helgen! Sommar och sol och det är så lätt att leva nu. Jodå, herr W är på hemmaplan igen och kanske är det just därför vi vill gotta oss extra mycket nu.

I fredags körde vi lite AW i storstan. Den röda tråden för kvällen var att vi skulle gå in på ställen vi aldrig tidigare besökt och det klarade vi galant av och fick oss många positiva överraskningar. Vi kan rekommendera den sydamerikanska restaurangen ”Tranquilo” (Kungstorget 14) med mycket fräsch och god mat, vi kunde inte bestämma oss vad vi ville äta så vi valde avsmakningsmenyn enligt kockens val och det var mycket gott!

picknick tapas sommar

I lördags dukade vi upp en tapasbricka och placerade picknickfilten i trädens skugga ute på vår gård. I kylväskan låg bag-in-boxen med rosévin (Girasol, en ekologisk spanjor, nr. 2250) som är ett riktigt gott vin som kanske även blir vårt ”semestervin”. Svårare än så här behöver man inte göra det för sig om man vill njuta lite extra! Som frugan ofta sagt den senaste tiden: ”Livet blir så roligt som man gör det!”

 

I helgen var det fullt med sill och folk på Marstrand när det återigen var dagssillenshelg öl marstrand för arrangemanget ”Sillens helg”. Vi var där igår och lämnade in vår chokladsill (!) för att tävla om den ståtliga titeln Silldrottning/Sillkung af Marstrand. Vi är stolta över att vi vågade lämna in den originella sillinläggningen trots att vi inte fick oss någon titel med oss hem men vi kan garantera er att vi levde kungligt ändå. Vi provsmakade minst 15 (!) olika sorters sill, sköljde ner några av dessa med en god öl (tack vare en fungerande kollektivtrafik) och avslutade kvällen på den härliga restaurangen ”Shanti Shanti”, där atmosfären och inredningen gör att man känner som man är utomlands trots att man endast har 3 mil hem till egen säng.

marstrand sommar sill räkmacka

Frugan kunde inte hålla sig från deras räkmacka medan herr W kände att fiskbehovet var stillat för stunden och högg in på deras högrevsburgare. Det blev en heldag ute på Marstrand och oj så gott vi sovit inatt av all sol och havsluft!

Idag kör herremannen ett pass på jobbet i kylan medan frun i huset ståtar med ytterligare två lediga dagar. Sveriges nationaldag idag och vi får se hur dagen ska fortsätta.

Allt gott till er finingar och…

 

Smaklig nationaldag!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Aah, det där låter minsann både somrigt och jättegott! Jag har minsann ”investerat” i en sprillans ny grill så nu inväntar jag med spänning smarriga grillrecept.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Grattis till den nya grillen, vi hoppas den ska gå varm hos dig i sommar. 🙂 Vi ska försöka vårt bästa att inspirera till grillandet.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.